01:22 05 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εδώ και 20 χρόνια στην Κολομβία, δύο γυναίκες ξεκίνησαν την υλοποίηση μιας τολμηρής και άνευ προηγουμένου ιδέας: να εκτρέφουν πεταλούδες, προκειμένου να τις πουλούν αλλά και να τις παρουσιάζουν στο κοινό. Το Sputnik εξηγεί πώς λειτουργεί η εταιρεία Alas de Colombia, το πρώτο αγρόκτημα πεταλούδων στην Κολομβία.

Η Κολομβία διαθέτει τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία πεταλούδων στον κόσμο: περισσότερα από 45.000 νυκτόβια ήδη και ακόμη 3.500 που κινούνται την ημέρα. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που η Βανέσα Ουίλτσες και η μητέρα της, Πατρίσια Ρεστρέπο, ξεκίνησαν τη δημιουργία ενός κήπου με πεταλούδες, δεν υπήρχε κάποιο μέρος όπου θα μπορούσε κανείς να δει και να μάθει για αυτά τα όμορφα έντομα, πολλώ δε μάλλον να τα αγοράσει.

Η εταιρεία Alas de Colombia εγκατέστησε το 2001 τον πρώτο κήπο αναπαραγωγής και έκθεσης πεταλούδων στη χώρα. «Κανείς δεν χρειάζεται πεταλούδες, είναι ένα πολυτελές, περιττό αγαθό... Ανακαλύψαμε μια ανύπαρκτη αγορά» ανέφερε στο Sputnik η Ουίλτσες, διευθύντρια της εταιρείας. Ωστόσο, όπως είπε, «αποδεικνύεται ότι η πεταλούδα εμπνέει ένα ευρύ πλαίσιο συμβολισμών από την άποψη της μεταμόρφωσης, της ελευθερίας, των φτερών στα όνειρα».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alas de Colombia (@alasdecolombia) στις

Με βάση αυτή την ιδέα, η γυναίκα και η μητέρα της δημιούργησαν μια από τις πρώτες βιο-επιχειρήσεις της Κολομβίας. Σήμερα, η εταιρεία Alas de Colombia διαθέτει ένα αγρόκτημα πεταλούδας στην περιοχή Βάλε ντελ Καύκα. Στις εκτάσεις του, πουλάει ζωντανές πεταλούδες για εκδηλώσεις και προνύμφες πεταλούδων σε μικρά κουτιά, ενώ παράλληλα κάνει και εξαγωγές. Στο αγρόκτημα φιλοξενούνται περισσότερα από 40 είδη.

Πεταλούδες του είδους Laparus doris (Heliconius doris)
© Φωτογραφία : Cortesía de Alas de Colombia
Πεταλούδες του είδους Laparus doris (Heliconius doris)

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της εταιρείας, ο στόχος είναι η διαφύλαξη της φύσης και η παραγωγή εισοδήματος για τις αγροτικές κοινότητες όπου εκτρέφονται οι πεταλούδες. Παράλληλα, σκοπός των εμπνευστών του αγροκτήματος είναι να δείξουν στον κόσμο μια εικόνα της Κολομβίας μακριά από ένοπλες συγκρούσεις και διακίνηση ναρκωτικών.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alas de Colombia (@alasdecolombia) στις

Από την Αγγλία στην Κολομβία

Το 1960 η εμπειρία αναπαραγωγής και έκθεσης πεταλούδων ξεκίνησε παγκοσμίως και το 1978 στην Αγγλία άνοιξε ο πρώτος κήπος πεταλούδων που γνώρισε τεράστια επιτυχία, με αποτέλεσμα η ιδέα να ταξιδέψει σε διάφορα μέρη του κόσμου, φτάνοντας το 2001 και στην Κολομβία.

Το προηγούμενο έτος, σε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ, η Ουίλτσες και η μητέρα της επισκέφθηκαν έναν κήπο πεταλούδων με έκθεση για το κοινό και έμειναν έκπληκτες. Οι πεταλούδες προέρχονταν από τροπικές χώρες, όπως η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός, το Μπελίζε, το Σουρινάμ, το Ελ Σαλβαδόρ, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Κένυα και αναρωτήθηκαν πώς έφτασαν ως εκεί, σε έναν τόπο με ένα διαφορετικό κλίμα, πετώντας ανάμεσα σε τουρίστες σε όλο τον κόσμο. Ακολούθως, τους ήρθε η ιδέα να μπουν στον συγκεκριμένο χώρο επιχειρηματικά, βλέποντας πως εισάγονται προνύμφες μέσα σε κουτιά, κάθε εβδομάδα.

Κορίτσια με πεταλούδες στα χέρια στον κήπο του Alas de Colombia
© Φωτογραφία : Facebook / Alas de Colombia
Κορίτσια με πεταλούδες στα χέρια στον κήπο του Alas de Colombia

Οι εκτροφείς πεταλούδων από τροπικές χώρες κρεμούν κλουβιά με προνύμφες, ώστε οι πεταλούδες να ανοίγουν τα φτερά τους στον κήπο.

Είναι ένα ταξίδι ενάντια στον χρόνο: πρέπει να φτάσουν στον προορισμό τους εντός πέντε ημερών, με μεγάλο ρίσκο. Μόλις βρεθούν στον κήπο, οι πεταλούδες τεντώνουν τα φτερά τους σε κλιματιζόμενα κλουβιά που προσομοιώνουν το τροπικό περιβάλλον.

Tags:
Κολομβία, Ζωολογικός Κήπος, κήπος, πεταλούδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK