03:38 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Τον τρόμο έχει σπείρει ο νέος κορονοϊός σε όλη την υφήλιο, καθώς τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται ενώ οι αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση για να περιορίσουν την εξάπλωσή του.

Στη δίνη του νέου κορονοϊού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως καθώς συνεχίζονται να αυξάνονται τα κρούσματα.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα σημειώθηκε «έκρηξη» των κρουσμάτων στην Ιταλία, τα οποία ξεπέρασαν τα 200 ενώ πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, 2.442 άνθρωπο στην Κίνα έχουν πεθάνει από τον ιό, που ονομάστηκε COVID-19, ενώ έχουν σημειωθεί 76,936 κρούσματα στη χώρα.

Από πού προέρχεται ο κορονοϊός

Ο COVID-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου στην πόλη Γουχάν, της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα.

Από τις πρώτες ημέρες του 2020 ο νέος κορονοϊός, που μοιάζει αρκετά με το SARS καθώς ανήκουν στην ίδια οικογένεια ιών, άρχισε να εξαπλώνεται στη Γουχάν.

Λίγο αργότερα, τα πρώτα κρούσματα έκαναν την εμφάνισή τους στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες κρούσματα έκαναν την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ενώ αυτή τη στιγμή ο ιός έχει κάνει την εμφάνισή του σε 29 χώρες.

Εν τω μεταξύ, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα ώθησε τις αρχές να χτίσουν δύο νέα νοσοκομεία αποκλειστικά για την αντιμετώπισή του στη Γουχάν, τα οποία κατασκευάστηκαν μέσα σε χρόνο – ρεκόρ.

Τα σενάρια γύρω από τον ξενιστή του ιού

Οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τη μετάδοση του ιού, «έδειχναν» ως υπεύθυνη την αγορά θαλασσινών της Γουχάν.

Ο ιός φαίνεται να ξεκίνησε από εμπόριο ζώων άγριας ζωής στη συγκεκριμένη αγορά ενώ εξετάστηκε η πιθανότητα να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από φίδι ή νυχτερίδα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, επιστήμονες του South China Agricultural University , ανακοίνωσαν πως ο παγκολίνος, είναι πιθανώς ο ξενιστής τους κορονοϊού, ο οποίος διευκόλυνε την εξάπλωσή του στην Κίνα, κατά τη μετάδοση από νυχτερίδες σε ανθρώπους.

Η αλληλουχία γονιδιώματος του νέου στελέχους του κορονοϊού που διαχωρίστηκε από τον παγκολίνο στη μελέτη ήταν 99% ίδια με εκείνη των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας, προσθέτοντας ότι η έρευνα έδειξε ότι ο παγκολίνος είναι «ο πιθανότερος ενδιάμεσος ξενιστής».

Να σημειωθεί πως ο παγκολίνος είναι θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση ενώ διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του.

Τι είναι ο κορονοϊός και πώς μεταδίδεται

Πρόκειται για έναν καινούριο ιό που ανήκει στην κατηγορία των κορονοϊών, που μαζί με τους ρινοϊούς προκαλούν συνηθέστερα τα κοινά κρυολογήματα.

«Ο καινούριος κορονοϊός που προκαλεί την μικρο-επιδημία, κυρίως στη Μέση Ανατολή, έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και θεωρείται πολύ πιο σοβαρός από τους προυπάρχοντες», επεσήμανε χαρακτηριστικά, ο παθολόγος και κλινικός φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας, ο οποίος μίλησε στο Sputnik και πρόσθεσε πως :«o νέος αυτός κορονοϊός, γνωστός στην επιστημονική κοινότητα από το 2013, προήλθε από μία μετάλλαξη, η οποία τον έκανε πιο άγριο, πιο δυνατό, πιο ανθεκτικό».

Ο ίδιος είχε επισημάνει πως ο κορονοϊός μεταδίδεται όπως ακριβώς τα κοινά κρυολογήματα.

«Μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπει το άτομο που νοσεί, είτε με την ομιλία, τον βήχα, ή το φτέρνισμα. Ο ιός έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει στο περιβάλλον για κάποιο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουμε για τυχόν μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα, διότι, μέσω της επαφής με αυτά, ο ιός μεταφέρεται στον οργανισμό μας και προκαλεί τη λοίμωξη, σημείωσε.

Συμπτώματα του κορονοϊού και επιπλοκές

Τα συμπτώματα του κορονοϊού  μοιάζουν με αυτά που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.

Χαρακτηριστικό του νέου κορονοϊού είναι ότι, εκτός από τα τυπικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος που προκαλεί, δύναται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως:

  • πνευμονία
  • γαστρεντερικά προβλήματα με ακατάπαυστους εμετούς και διάρροιες
  • νεφρική ανεπάρκεια.
Tags:
ασθένεια, Γουχάν, Κίνα, κρούσματα, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK