19:15 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι κινεζικές αρχές ανακάλεσαν τα διαπιστευτήρια δημοσιογράφων της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal λόγω ενός άρθρου για τον κορονοϊό που θεωρήθηκε ρατσιστικό από το Πεκίνο.

Δύο από τους τρεις δημοσιογράφους της Wall Street Journal που βρίσκονταν στην ηπειρωτική Κίνα εκδιώχθηκαν από την ασιατική χώρα λόγω ενός άρθρου που αφορούσε στον κορονοϊό.

Ειδικότερα, ο Ουόλτερ Ράσελ Μιντ έγραψε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου και στο οποίο ισχυρίζεται ότι οι κινεζικές αρχές «προσπαθούν να αποκρύψουν την πραγματική κλίμακα» της έξαρσης του κορονοϊού, COVID-19, και συνεχίζουν να «δυσκολεύονται για τον έλεγχο της επιδημίας και να επανεκκινήσουν την οικονομία τους».

Οι υπάλληλοι εντοπίστηκαν από τη Wall Street Journal ως υπήκοοι των ΗΠΑ και πρόκειται για τον αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου του Πεκίνου, Τζος Τσιν, και τους δημοσιογράφους Τσάο Ντενγκ και Φίλιπ Ουέν (αυστραλιανής εθνικότητας). Και οι τρεις είχαν πέντε ημέρες για να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την ανακοίνωση της 19ης Φεβρουαρίου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με σχετική ανακοίνωσή του, καταδίκασε την απέλαση, τονίζοντας πως «οι ώριμες, υπεύθυνες χώρες κατανοούν ότι ένας ελεύθερος τύπος αναφέρει γεγονότα και εκφράζει απόψεις».

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η έκφραση «άρρωστος» είναι ρατσιστική εκ μέρους της Δύσης, που χρησιμοποιείται στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η Washington Post ανέφερε, την Κυριακή (23/02), πως δημοσιογράφοι της Wall Street Journal απέστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα διαμαρτυρίας στον εκδότη της εφημερίδας, Ουίλιαμ Λιούις, στο οποίο αναφέρουν:

«Σας ζητάμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να διορθώσετε τον τίτλο και να ζητήσετε συγγνώμη από τους αναγνώστες, τις πηγές, τους συναδέλφους μας και από όλους εκείνους που προσβλήθηκαν από αυτό [το άρθρο]. Αυτό δεν αφορά τη συντακτική ανεξαρτησία ή το χάσμα μεταξύ ειδήσεων και απόψεων. Δεν πρόκειται για το περιεχόμενο του άρθρου του κ. Μιντ. Πρόκειται για την εσφαλμένη επιλογή ενός τίτλου που ήταν βαθιά προσβλητικός για πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο στην Κίνα».

Σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg, τη Δευτέρα (24/02), η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει τον τρόπο απάντησής της στην κινεζική πράξη.

Πάντως, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις 18 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ότι πέντε κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα Xinhua, China Global Television Network, China Radio International, China Daily και Hai Tian Development USA, θα οριστούν ως υπάλληλοι αλλοδαπής κυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα, τα μέλη του προσωπικού τους θα πρέπει να εγγραφούν στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ως υπάλληλοι ξένων αποστολών.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές σημείωσαν ότι η απόφαση του Πεκίνου, την περασμένη Τετάρτη, να ανακαλέσει τα διαπιστευτήρια των τριών δημοσιογράφων ήρθε μια ημέρα μετά την αυστηρότερη ρύθμιση της Ουάσινγκτον σχετικά με τις κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχία ότι η κίνηση του Κίνας μπορεί να ήταν απλώς αντιπονοπωλιακή πράξη.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
Wall Street Journal, δημοσιογράφοι, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK