03:22 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ φέρεται «να τηλεφώνησε στον Λευκό Οίκο πριν από τη δημοσίευση των μη επεξεργασμένων εγγράφων ώστε να προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο κινδύνων», υποστήριξε η ομάδα υπεράσπισής του κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης του για το αμερικανικό αίτημα έκδοσής του.

Η δίκη για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ έχει αρχίσει στο Λονδίνο και, κατά τη δεύτερη ημέρα της, η ομάδα υπεράσπισης υποστήριξε ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο προκειμένου να προειδοποιήσει για τη δημοσιοποίηση μη επεξεργασμένων εγγράφων, σύμφωνα με το BBC.

Ο Ασάνζ, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ζήτησε να μιλήσει με την -τότε- υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χϊλαρι Κλίντον, για «θέμα έκτακτης ανάγκης», λόγω φόβων ότι οι πληροφορίες θα δημοσιοποιούνταν από τρίτα μέρη που έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα έγγραφα.

Ο Μαρκ Σάμερς, μέλος της ομάδας υπεράσπισης του Ασάνζ, είπε ότι ο Αυστραλός υπήκοος προειδοποίησε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν βλέπετε το επείγον αυτού. Εκτός αν κάνουμε κάτι, τότε οι ζωές των ανθρώπων τίθενται σε κίνδυνο».

Ο Ασάνζ, όπως τόνισαν οι δικηγόροι του, άρχισε να επεξεργάζεται 250.000 έγγραφα, τον Δεκέμβριο του 2011, με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο και την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το BBC.

Με βάση το Sky News, ο Σάμερς ανέφερε:

«Αυτή η διαδικασία περιλάμβανε την αμερικανική κυβέρνηση και το κρατικό τμήμα που τροφοδοτούσε προτεινόμενες αλλαγές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Γνωρίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συμμετείχε στη διαδικασία επεξεργασίας, μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο να λεχθεί ότι το αίτημα αντιπροσωπεύει μια δίκαιη ή ακριβή αναπαράσταση του τι συνέβη;».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος, Τζέιμς Λιούις, που εκπροσώπησε την αμερικανική κυβέρνηση σημείωσε:

«[Ο Ασάνζ] δεν έπρεπε να δημοσιεύσει τα μη επεξεργασμένα τηλεγραφήματα. Αποφάσισε να το κάνει σε έναν ευρέως ακολουθούμενο ιστότοπο, ο οποίος αναζητείται εύκολα, γνωρίζοντας ότι ήταν επικίνδυνο».

Ο Αυστραλός υπήκοος ζητείται να εκδοθεί στις ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατασκοπεία, μετά τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων που σχετίζονται με στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ το 2010.

Tags:
Λευκός Οίκος, Τζούλιαν Ασάνζ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK