22:43 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, ύστερα από κείμενο που δημοσιεύθηκε στην κινέζικη έκδοση της Wall Street Journal.

Την αυστηρή προειδοποίηση πως θα «αναλάβει δράση» αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να «παρενοχλεί και να περιορίζει» τα κινέζικα πρακτορεία ειδήσεων που λειτουργούν στις ΗΠΑ, εξέφρασε η κυβέρνηση της Κίνας, μέσω ανακοινώσεως του υπουργείου Εξωτερικών.

Η διαμάχη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ξεκίνησε όταν η κινέζικη έκδοση της Wall Street Journal, WSJ, εξέδωσε κείμενο - άποψη με τίτλο «Η Κίνα είναι ο αληθινός άρρωστος της Ασίας», όπου γινόταν λόγος για «προσπάθεια απόκρυψης του αληθινού μεγέθους» της εξάπλωσης του κορονοϊού στην πόλη Γουχάν και πως το Πεκίνο «προσπαθεί να ελέγξει την επιδημία και να κάνει επανεκκίνηση της οικονομίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, έχει καλέσει τον εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα, ώστε να διαμαρτυρηθεί, για τα παράπονα που εξέφρασε ο Μάικ Πομπέο για την απέλαση τριών δημοσιογράφων της Wall Street Journal από τη χώρα.

«Ώριμες, υπεύθυνες χώρες καταλαβαίνουν πως ο ελεύθερος Τύπος δημοσιεύει γεγονότα και εκφράζει απόψεις. Η κατάλληλη ενέργεια είναι να παρουσιάσει κανείς αντιπαράθεση, όχι να περιορίζει τον λόγο» είχε δηλώσει ο Πομπεό σε ανακοίνωσή του, όταν το Πεκίνο είχε διατάξει τους δημοσιογράφους της WSJ, Τζος Τσιν, Τσάο Ντενκ και Φίλιπ Γουέν να φύγουν από τη χώρα.

Η απόφαση για την απέλαση των τριών δημοσιογράφων, ήρθε αφού η WSJ αρνήθηκε να απολογηθεί για το κείμενο με τίτλο «η Κίνα ο αληθινός άρρωστος της Ασίας».

Οι κινέζοι αξιωματούχοι ήταν έξαλλοι με το άρθρο, καθώς όπως υποστηρίζουν η φράση «άρρωστος» είναι ρατσιστική καθώς την χρησιμοποιούσαν οι δυτικές δυνάμεις κατά τον 19ο αιώνα για να υποβαθμίσουν την Κίνα.

Το κείμενο που είχε δημοσιεύσει η WSJ, είχε γραφτεί από τον Γουόλτερ Ράσελ Μιντ και δημοσιεύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου. Ανάμεσα σε άλλα, ο Μιντ υποστήριζε πως το Πεκίνο είχε αποτύχει «στον έλεγχο της επιδημίας και στην επανεκκίνηση της οικονομίας» και πως γινόταν προσπάθεια για να «κρυφθεί το αληθινό μέγεθος» της έξαρσης του κορονοϊού στην πόλη Γουχάν.

Tags:
Μαικ Πομπέο, δημοσιογράφοι, Γουχάν, κοροναϊός, κορονοϊός, ΗΠΑ, Κίνα, Wall Street Journal
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK