08:58 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Για απόψε το βράδυ είναι προγραμματισμένη η συνάντηση Ερντογάν με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. Σε πρώτο πλάνο θα τεθούν οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό. Τι θα ζητήσει και πώς θα απαντήσει η Ευρώπη; Ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αναλύει στο Sputnik.

Την επίτευξη στόχων που δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα θα επιδιώξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απόψε στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Μεσογειακών Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ), Σωτήρη Ρούσσο, ο οποίος μίλησε στο Sputnik.

«Τα αιτήματα του Τούρκου προέδρου δεν αφορούν την Ελλάδα, αλλά τις βλέψεις του προς την Ανατολή και τον Νότο της χώρας του», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο κύριος Ρούσσος, έκανε λόγο για «μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί» στα χέρια Ερντογάν, αναφερόμενος στην κατάσταση που προκάλεσε στη συνοριογραμμή του Έβρου. «Έχει δείξει το μέγεθος της πίεσης που δύναται να ασκήσει σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τι θα ζητήσει ο Ερντογάν από την Ευρώπη

«Ο Τούρκος πρόεδρος έχει έναν βασικό στόχο, να σταθεροποιήσει τον έλεγχό του στις περιοχές της Βόρειας Συρίας, είτε αυτές είναι κουρδικές περιοχές, είτε το Ιντλίμπ, τις οποίες είτε έχει καταλάβει, είτε έχει υπό έμμεσο στρατιωτικό έλεγχο. Για να το πετύχει, βασικός τρόπος είναι να μετακινήσει εκεί πρόσφυγες, Σύρους Σουνίτες Άραβες, οι οποίοι θα είναι φίλα προσκείμενοι προς την Τουρκία κι εχθρικοί προς το καθεστώς του Άσαντ. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύει ότι θα αλλάξει δημογραφικά την περιοχή και θα μπορέσει να διαιωνίσει την κυριαρχία του στη Βόρεια Συρία. Επιθυμεί να το πετύχει με ευρωπαϊκά χρήματα και με ευρωπαϊκή πολιτική στήριξη έναντι της Ρωσίας».

Ο κύριος Ρούσσος υπογράμμισε ότι ο Ερντογάν επιχείρησε μεν, μέσω της κατάστασης που προκάλεσε στον Έβρο, να δείξει για τι μεγέθους κρίση είναι ικανός, ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι δεν προκάλεσε το απόλυτο χάος. «Θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα, εάν είχε ασκήσει ανάλογη πίεση προς τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο δεν είδαμε. Νομίζω, δηλαδή, ότι αυτό που ήθελε ουσιαστικά, είναι να κάνει μια επίδειξη δύναμης σε ένα σύνορο, όπου ήξερε ότι δε θα καταφέρουν να περάσουν πολλοί πρόσφυγες, και χωρίς να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα. Εάν έκανε κάτι ανάλογο προς τα νησιά, θα είχαμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, με δεδομένο ότι η περιφρούρηση των θαλάσσιων συνόρων είναι πολύ δυσκολότερη». 

«Να πάψει η Ελλάδα να είναι ο σάκος του μποξ»

Σύμφωνα με τον κύριο Ρούσσο, η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα της προκειμένου να αποδεσμευτεί από τον ρόλο της ως ο «σάκος του μποξ». «Αυτό θα το πετύχουμε μόνο αν θέσουμε επανειλημμένως το πρόβλημα του προσφυγικού στις Βρυξέλλες. Θα έλεγα ότι πρέπει να συγκληθεί κι έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, πέραν το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ. Δεν αρκεί να λέμε ότι περιφρουρήσαμε τα σύνορά μας έναντι αυτών των 15-20 χιλιάδων, που έφτασαν τώρα στα σύνορα. Εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να κλιμακώσει, στέλνοντας 150.000 ανθρώπους στα σύνορα, τι θα κάνουμε; Αυτή η λογική είναι αδιέξοδη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα μας κάνει τη χάρη να αλλάξει την πολιτική της επί του θέματος, αύριο το πρωί. Σε ένα βάθος χρόνου, όμως, μπορεί να επιτευχθεί η κατανομή των βαρών στα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει επιτακτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Δε μιλώ για το λεγόμενο βέτο. Το ζήτημα είναι να δημιουργείς μακρά συζήτηση και διαπραγμάτευση με την ΕΕ, δηλαδή να έχουν πάντοτε στο μυαλό τους ότι, οποιοδήποτε κι αν είναι το ζήτημα στην ΕΕ, θα πρέπει να συζητήσουν και το προσφυγικό στην Ελλάδα. Εάν αυτό δε συμβεί, τότε την πρωτοβουλία των κινήσεων, θα την έχει πάντοτε ο Ερντογάν».

«Απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο» λέει η Ευρώπη

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει κάποια λεφτά στον Ερντογάν, θα υποσχεθούν, ίσως, υποστήριξη έναντι των Ρώσων και θα κλωτσήσει πάλι το τενεκεδάκι 3-4 μέτρα πιο πέρα», όπως είπε ο έμπειρος διεθνολόγος, προοικονομώντας τη στάση που θα κρατήσει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της. 

Tags:
Σωτήρης Ρούσσος, σύνορα, μετανάστες, Βρυξέλλες, Ερντογάν, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, Ευρώπη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK