ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η πολυαναμενόμενη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν έχει αρχίσει, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο στρατός των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει περιθώριο μέχρι τις 13 Ιουλίου να απομακρύνει χιλιάδες στρατιώτες από τη χώρα, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου που υπογράφηκε με τους Ταλιμπάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να μειώνουν τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν στους 8.600 στρατιώτες σε διάστημα 135 ημερών, δήλωσε ο συνταγματάρχης Σόνι Λέτζετ των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν (USFOR-A) τη Δευτέρα.

«Σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση των ΗΠΑ - Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν, οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν (USFOR-A) έχουν αρχίσει τη μείωση των στρατιωτών βάσει συνθηκών στους 8.600 σε 135 ημέρες» σημείωσε.

Η πολυαναμενόμενη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν έχει αρχίσει, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο στρατός των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον έχει περιθώριο μέχρι τις 13 Ιουλίου να απομακρύνει χιλιάδες στρατιώτες από τη χώρα, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου που υπογράφηκε με τους Ταλιμπάν.

Αεροπορική επιδρομή μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν

Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ είχαν διεξάγει «αμυντική» - όπως τη χαρακτήρισαν - αεροπορική επιδρομή κατά ανδρών των Ταλιμπάν οι οποίοι επιτέθηκαν σε δυνάμεις του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, συνταγματάρχη Σόνι Λέτζετ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για αμυντικό μέτρο.

Σε σχόλιό του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η αμερικανική αεροπορική επιδρομή παραβιάζει τη συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Ταλιμπάν.

Πληροφορίες νωρίτερα εμφάνιζαν τους Ταλιμπάν να έχουν επιτεθεί σε δύο σημεία ελέγχου στην πόλη Κουντούζ, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 20 Αφγανών στρατιωτών και αστυνομικών.

Το επεισόδιο συνέβη παρά την αποκλιμάκωση της έντασης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά την υπογραφή συμφωνίας ειρήνευσης το Σάββατο, μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως η κυβέρνησή του θα αναπτύξει ξανά τον στρατό της στο αφγανικό έδαφος, «αν συμβούν άσχημα πράγματα».

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001 και ανέστρεψαν τους Ταλιμπάν, τότε κυβερνών κόμμα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι οποίες διεξήχθησαν από τρομοκράτες της Αλ Κάιντα που είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται στο Αφγανιστάν.

Tags:
στρατεύματα, αμερικανικός στρατός, ΗΠΑ, Αφγανιστάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK