ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Με την Ιταλία να έχει τεθεί, πλέον, σε καθεστώς απομόνωσης, η χώρα θεωρείται ως η πιο πολυπαθής από τον κορονοϊό χώρα της Ευρώπης.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο Εβγκένι Ούτκιν, δημοσιογράφος, με έδρα την Ιταλία και εξειδικευμένος σε οικονομικά και πολιτικά ζητήματα, ο οποίος μιλώντας στο RT σχετικά με την κατάσταση με τον κορονοϊό και την παρουσίαση του από τον Τύπο, ανέφερε ότι δεν παρουσιάζεται πλήρως η πραγματικότητα.

Η διαφορά ανάμεσα στην Ιταλία και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, βρίσκεται σύμφωνα με τον Ούτκιν στο γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στις υπόλοιπες χώρες δεν καλύφθηκε πλήρως, ενώ στην Ιταλία, από την αρχή της έξαρσης του ιού, υπήρξε μια υπερβολική αντίδραση.

«Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα που εκνευρίστηκε με τον κορονοϊό, άρχισαν να τους εξετάζουν όλους».

Οι αυστηροί έλεγχοι, πρόσθεσε ο Ούτκιν, αύξησαν δραματικά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ τα νεότερα στατιστικά στοιχεία αύξησαν τον πανικό, μονοπωλώντας τα πρωτοσέλιδα του Διεθνούς Τύπου.

Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, η βόρεια Ιταλία, από όπου προέκυψε ο ιός, τέθηκε σε καθεστώς απομόνωσης, το οποίο καθεστώς επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη χώρα τη Δευτέρα.

Τουλάχιστον 463 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Covid 19 σε όλη την Ιταλία μέχρι τη Δευτέρα, με τα συνολικά κρούσματα να αγγίζουν πλέον τα 9000.

«Δεν πιστεύω ότι η Ιταλία αποτελεί τη μοναδική εστία κορονοϊού στην Ευρώπη. Είναι παντού το ίδιο, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο. Αν κάποιος δει τα ποσοστά των αποτελεσμάτων, θα δει, νομίζω, ότι στις άλλες χώρες, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη».

Με τα ιταλικά νοσοκομεία να έχουν γεμίσει ασφυκτικά με ασθενείς του κορονοϊού, τόσο επιβεβαιωμένων, όσο και ανεπιβεβαίωτων κρούσματων, οι αρμόδιες αρχές έχουν περιορίσει πλέον τους ελέγχους στους πολίτες και έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτούς που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα συμπτώματα ή σε κρούσματα που είναι πιθανό να τεθούν σε ρίσκο επιπλοκών.

«Αυτοί που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, δεν εξετάζονται. Οι νέοι, για παράδειγμα κάτω των 30 ετών, δεν εξετάζονται… Καταλαβαίνουν ότι το έχουν ξεπεράσει. Κανείς δεν το αποκρύβει, αλλά μόνο όσοι έχουν τα συγκεκριμένα συμπτώματα, εξετάζονται.

Τα μέτρα καραντίνας για τον κορονοϊό

Ενόσω τα νέα μέτρα καραντίνας εξετάζονται ακόμη από τον Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο Ούτκιν πιστεύει ότι τα νέα μέτρα δεν θα διαφέρουν και ιδιαίτερα πάρα πολύ σε σχέση με τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην περιοχή της Λομβαρδίας και στις υπόλοιπες 14 γειτονικές περιοχές το Σαββατοκύριακο.

Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι οι κάτοικοι, σε περίπτωση που θέλουν να μετακινηθούν έξω από τη ζώνη απομόνωσης πρέπει να συμπληρώσουν κάποια ειδικά, αστυνομικά έγγραφα.

Αν συλληφθούν να βγαίνουν από τις απομονωμένες ζώνες χωρίς έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, θα αντιμετωπίσουν είτε τρεις μήνες φυλάκισης, είτε πρόστιμο που αγγίζει τα 206 ευρώ.

Ο κίνδυνος φυλάκισης, διαβεβαιώνει ο Ούτκιν, είναι πολύ αδύναμος, λόγω των, ήδη, γεμάτων φυλακών καθώς και λόγω των εξεγέρσεων που έλαβαν χώρα στις φυλακές από τους κρατούμενους τις τελευταίες μέρες.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, ότι δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να λάβει παραπάνω χρήματα από τα πρόστιμα των παραβατών.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ενώ οι νόμοι σε γραφειοκρατικό επίπεδο φαίνονται αρκετά σκληροί, δεν είναι εξίσου αυστηροί σε πρακτικό επίπεδο.

Αρκούσε, για παράδειγμα, για να φύγει κανείς από τις περιοχές που είχαν τεθεί σε καραντίνα, να εκτυπώσει το σχετικό έγγραφο και να συμπληρώσει ότι πρέπει να ταξιδέψει είτε για διαφορετικούς λόγους υγείας, είτε για δουλειά.

«Δεν έχω ξαναδεί παρόμοια κρίση»

Η Ιταλία θα ανορθωθεί από την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από την έξαρση στα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο δημοσιογράφος στο RT, προβλέποντας όμως ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να καταρρεύσει έως και 10% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

«Θα είναι μια κολοσσιαία πτώση. Δεν ξέρω πως ακριβώς θα επανακάμψει. Η έξαρση έχει καταστρέψει ολοκληρωτικά τη βιομηχανία τουρισμού της χώρας».

Ο Ούτκιν είναι πεπεισμένος ότι η χώρα θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Διεθνή Κοινότητα, αλλά σημειώνει ότι δύσκολα θα αντισταθμιστούν οι απώλειες που έχει υποστεί η οικονομία.

«Η Ιταλία δεν έχει καταρρεύσει, ποτέ, τόσο πολύ. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια κρίση, τόσο στον τομέα της οικονομίας, όσο και στον τομέα της ιδιωτικότητας».

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
οικονομία, δημοσιογράφος, κρούσματα, Ιταλία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK