ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εκπρόσωπος της Προεδρίας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε την Τρίτη (10/03) ότι ο Ασράφ Γκάνι υπέγραψε διάταγμα για την αποφυλάκιση μελών των Ταλιμπάν.

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, υπέγραψε διάταγμα για την αποφυλάκιση μελών των Ταλιμπάν την Τρίτη (10/11), όπως είπε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Σεντίκ Σεντίκι.

Συγκεκριμένα, ο Σεντίκι ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση:

«Ο Πρόεδρος Γκάνι έχει υπογράψει το διάταγμα που θα διευκόλυνε την απελευθέρωση των κρατουμένων των Ταλιμπάν σύμφωνα με ένα αποδεκτό πλαίσιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Λεπτομέρειες σχετικά με το διάταγμα θα κοινοποιηθούν αύριο».

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν νωρίτερα ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν σε διάλογο με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Άλλωστε, έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με τις ΗΠΑ στην Ντόχα, στα τέλη Φεβρουαρίου. Με βάση αυτή προβλέπεται η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και εκείνων του ΝΑΤΟ σε 14 μήνες, καθώς και η έναρξη διαλόγου στην ασιατική χώρα στις 10 Μαρτίου. 

Η Μόσχα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία, αλλά επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια κατηγόρησαν τη Ρωσία για επαφές με τους Ταλιμπάν και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τελικά κατέληξαν σε συμφωνία με το ριζοσπαστικό κίνημα. Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση θεωρείται τρομοκρατική στη Ρωσία και έχει απαγορευτεί.

Η Ουάσινγκτον υπογράμμισε νωρίτερα ότι η συμφωνία της με τους Ταλιμπάν ανοίγει τον δρόμο για συνομιλίες εντός του Αφγανιστάν υπό την προϋπόθεση ότι η οργάνωση θα υποστηρίξει την πλευρά της συμφωνίας και θα αποτρέψει τις τρομοκρατικές ομάδες από το να χρησιμοποιούν το αφγανικό έδαφος για να δημιουργούν αυτό που η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει ως απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

 

Tags:
αποφυλάκιση, Ταλιμπάν, Αφγανιστάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK