ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (322)
0 10
Βρείτε μας

Η Τουρκία έχει αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Πλήγμα στο αεροδρόμιο Μίτιγκα στην Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης, επέφερε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, προκαλώντας τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του LNA.

Την περασμένη εβδομάδα, ο LNA, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, έπληξε τουρκικά συστήματα αεράμυνας σε στρατιωτική βάση στο αεροδρόμιο, προκαλώντας την αναστολή όλων των πτήσεων και την εκκένωση των εγκαταστάσεων.

Η Τουρκία έχει αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, στο πλαίσιο των μνημονίων Άγκυρας - Τρίπολης.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να προστατεύσει την κυβέρνηση Σάρατζ προκειμένου να μην ανατραπεί από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης.

Η κατάσταση στη Λιβύη

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ - με έδρα τη Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.
Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (322)
Tags:
GNA, LNA, στρατιώτες, Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Τουρκία, Λιβύη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Χαλίφα Χαφτάρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK