ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε τη λήψη αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κύπρος, με στόχο την προστασία του πληθυσμού από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης, η οποία έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Κύπριος πρόεδρος ανακοίνωσε τα παρακάτω αυστηρά μέτρα:

  • Η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία θα επιτρέπεται μόνο σε όσους, κατά την άφιξη τους, προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση εξέτασης του κορονοϊού από πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα από τη χώρα προέλευσης τους.
  • Όσοι δεν τηρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα τίθενται υποχρεωτικά υπό περιορισμό (σ.σ. καραντίνα) για 14 μέρες, σε χώρους φιλοξενίας που θα καθορίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Διάθεση του ποσού των 100 εκατομμυρίων ευρώ για σκοπούς ενίσχυσης της δημόσιας υγείας.

Καθώς και:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα
  • Αποφασίστηκε η υιοθέτηση συνολικού έκτακτου Προγράμματος Στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, ύψους 700 εκατ. ευρώ.
  • Κατάρτιση σχεδίου λειτουργίας έκτακτης ανάγκης για τον δημόσιο τομέα

Όλα τα παραπάνω μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα, και θα διαρκέσουν έως τις 30 Απριλίου.

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Τα όποια μέτρα δεν αρκούν από μόνα τους για διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των εξ αυτής επιπτώσεων» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασιάδης.

Και πρόσθεσε: «Απαιτείται, και θέλω για ακόμη μια φορά να το τονίσω, αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης από την κάθε μία και τον κάθε ένα ξεχωριστά για να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε».

«Δεν έχω αμφιβολία πως με την αποφασιστικότητα του Κράτους και την κοινωνική ευαισθησία που ως λαός επανειλημμένα έχουμε επιδείξει σε κρίσιμες στιγμές θα πετύχουμε ώστε να ξεπεραστεί και αυτή η δοκιμασία» κατέληξε ο Κύπριος πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται σε 26. Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν στις 9 Μαρτίου και αφορούσαν δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στο Μιλάνο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αποχή από τις Εκκλησίες

Σε αποχή από τις Θείες Λειτουργίες και τον εκκλησιασμό για τις επόμενες τρεις εβδομάδες καλεί τους πιστούς η Εκκλησία της Κύπρου.

Η σύσταση αυτή, έρχεται λίγες ώρες, μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη λήψη αυστηρών μέτρων πρόληψης έναντι του κορονοϊού.

«Καλούμε όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα να απέχει για διάστημα τριών εβδομάδων (μέχρι τις 10 Απριλίου) από τις ακολουθίες, με σκοπό να βοηθήσουμε στην ανακοπή περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας» αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

Και προστίθεται: «Η αποχή για διάστημα τριών εβδομάδων από τις ιερές Ακολουθίες και το Μυστήριο της Θείας Μεταλήψεων να μην προκαλεί βάρος στη συνείδηση του ευσεβούς ποιμνίου μας, διότι η ωφέλεια που θα προκύψει με την παρέλευση αυτής δοκιμασίας, θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη».

Στο πλαίσιο αυτό, η Εκκλησία της Κύπρου γνωστοποίησε ότι οι Ιερές Ακολουθίες των Χαιρετισμών, όπως και η Θείες Λειτουργίες θα έχουν απευθείας τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καραντίνα, κρούσματα, κρούσμα, κορονοϊός, κοροναϊός, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK