ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Επιτροπή Επιθεώρησης της Ρωσίας έχει ξεκινήσει έρευνα για εμπλοκή βετεράνων της Λετονικής Λεγεώνας που συνεργάστηκε με Ναζί για εγκλήματα πολέμου.

Στην έρευνα στοιχείων για βετεράνους της Λετονικής Λεγεώνας, ενός παραστρατιωτικού σχηματισμού που είχε συνεργαστεί με τα Waffen SS κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα προχωρήσει η Επιτροπή Επιθεώρησης της Ρωσίας, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχουν εμπλακεί σε εγκλήματα πολέμου, δήλωσε στο πρακτορείο Sputnik, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο.

Η έρευνα θα διενεργηθεί βάσει μιας αναφοράς που επιμελήθηκε το Ίδρυμα Ιστορικής Μνήμης της Ρωσίας, στην οποία υπάρχουν τα ονόματα 96 βετεράνων της Λετονικής Λεγεώνας οι οποίοι ζουν στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Αυστραλία, την Αργεντινή και τη Λετονία.

Η αναφορά παρουσιάστηκε σε συνάντηση του πρακτορείου Rossiya Segodnya International News Agency.

«Η λίστα με τους Λετονούς βετεράνους που υπάρχει στην αναφορά, περιέχει εκτεταμένα βιογραφικά στοιχεία στα οποία μπορεί να βασιστεί μια έρευνα.. Και η Επιτροπή Επιθεώρησης σίγουρα θα μελετήσει τη λίστα λεπτομερώς» δήλωσε η Πετρένκο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, έχει ξεκινήσει ήδη η διασταύρωση στοιχείων για τυχόν εμπλοκή κάποιων από τα 96 άτομα της λίστας, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ως μέρος υπόθεσης γενοκτονίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Προς το παρόν ελέγχουμε πάνω από 50 άτομα που μπορεί να έχουν συνεργαστεί σε εγκλήματα των Ναζί, συμπεριλαμβανομένων λεγεωνάριων της Λετονικής Λεγεώνας» δήλωσε η Πετρένκο.

Επίσης, υπενθύμισε πως κάποια από τα άτομα της λίστας έχουν ήδη κατηγορηθεί από στρατοδικεία την περίοδο μεταξύ των δεκαετιών του 1940 και του

1950.

Κατά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, μονάδες της Λετονικής Λεγεώνας προχώρησαν σε ποικίλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Σοβιετική Ένωση, όπως τη δολοφονία πολιτών στα χωριά Ζεστιάναγια Γκόρκα και Τσέρνογιε.

Τον περασμένο Μάιο, η Επιτροπή Επιθεώρησης της Ρωσίας άνοιξε ποινική υπόθεση για γενοκτονία κατά την περίοδο μεταξύ 19411943.

Tags:
Κόκκινος Στρατός, Σοβιετική Ένωση, Ρωσία, εγκλήματα πολέμου, ναζί, Λετονία, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK