06:32 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ιταλία (234)
0 0 0
Βρείτε μας

Σε μια συγκλονιστική επιστολή, μια Ιταλίδα συγγραφέας περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συνθήκες απομόνωσης στη χώρα της, συνθήκες που ενδέχεται να επιβληθούν και στην Ελλάδα.

«Σας γράφω από την Ιταλία, σας γράφω λοιπόν από το μέλλον σας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η Ιταλίδα συγγραφέας Φραντζέσκα Μελάντρι, η οποία βρίσκεται αποκλεισμένη στη Ρώμη από τις 9 Μαρτίου και βιώνει την εξάπλωση της πανδημίας του ιού στη χώρα της.

Στην επιστολή της που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Liberation, η συγγραφέας αποδίδει με ένα συγκλονιστικό, αλλά και ρεαλιστικό τρόπο τις συνθήκες ζωής εν μέσω καραντίνας στη γείτονα χώρα, συνθήκες ζωής, που όπως περιγράφει, μπορεί να αποτελέσουν και το μέλλον της Ελλάδας.

«Σας γράφω από την Ιταλία, σας γράφω λοιπόν από το μέλλον σας. Βρισκόμαστε εκεί που θα βρίσκεστε εσείς σε λίγες ημέρες».

Μέσα στην επιστολή της, η συγγραφέας εντοπίζει πολλά κοινά στη συμπεριφορά των πολιτών των δύο χωρών την περιόδο εξάπλωσης της πανδημίας, όπως τις κοινές συζητήσεις για το αν πρόκειται για μια απλή γρίπη ή για κάτι πιο σοβαρό.

«Κάνετε τις ίδιες συζητήσεις που κάναμε πριν από λίγο καιρό, ανάμεσα σ’αυτούς που έλεγαν ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι σαν γρίπη και σ’εκείνους που είχαν καταλάβει».

Με έναν ευρύτερα γλαφυρό τρόπο σχολιάζει τη βαρετή, αλλά υποχρεωτική καθημερινότητα της καραντίνας, η οποία συμπεριλαμβάνει πολύ φαγητό, κακό ύπνο και μια νότα αμφισβήτησης για την πορεία της δημοκρατίας.

«Θα φάτε ξανά.
Θα κοιμηθείτε άσχημα.
Θα αναρωτηθείτε για το μέλλον της δημοκρατίας».

Μέσα στην αμφισβήτηση του θεσμού της δημοκρατίας, έρχεται και η αμφισβήτηση των οικογενειακών και ερωτικών σχέσεων, καθώς και οι ενδεχόμενες ελλείψεις ενός κράτους πρόνοιας.

«Πολλές γυναίκες θα κακοποιηθούν στο σπίτι τους».
«Θα αναρωτηθείτε τι θα κάνουν αυτοί που δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι γιατί, πολύ απλά, δεν έχουν σπίτι».

Αισθητή θα είναι, όπως περιγράφει, κατά τη διάρκεια της απομόνωσης και η απουσία των μεγάλων διανοουμένων από τα κοινά, οι οποίοι από την τακτική τους εμφάνιση στα ΜΜΕ θα αρκεστούν απλά σε «έξυπνες γενικότητες», που θα στερούνται ενσυναίσθησης, με αποτέλεσμα να φαίνονται πλέον αδιάφοροι στο ευρύτερο κοινό.

«Μεγάλοι διανοούμενοι που μέχρι χθες αγόρευαν για τα πάντα θα εξαφανιστούν από τα μέσα ενημέρωσης, άλλοι θα καταφύγουν σε έξυπνες γενικότητες που θα στερούνται όμως ενσυναίσθησης, και γρήγορα θα σταματήσετε να τους ακούτε».

Το μόνο σίγουρο, πάντως, αναφέρει είναι ότι οι συνθήκες απομόνωσης και συμβίωσης θα δοκιμάσουν τις σχέσεις με τους ερωτικούς συντρόφους, καθώς θα οδηγήσουν είτε στη σύσφιξη, είτε στη διάλυση αυτών των σχέσεων.

«Πολλοί θα κοιμηθούν με τη σκέψη ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν όταν όλα τελειώσουν είναι να πάρουν διαζύγιο. Θα δρομολογηθεί η γέννηση πολλών παιδιών».

Θεωρεί ότι αισθητή, πέρα από την απουσία των μεγάλων διανοουμένων, θα είναι και η ένωση της κοινωνίας μπροστά στον ίδιο σκοπό, ένωση, όμως που δεν υπολογίζει την ταξική ανάλυση.

«Θα σας πουν πόσο ενωμένη είναι η κοινωνία μπροστά στον κοινό σκοπό και ότι είστε όλοι στην ίδια βάρκα. Θα είναι αλήθεια. Αυτή η εμπειρία θα αλλάξει για πάντα την ατομική σας προσέγγιση. Όμως οι ταξικές διαφορές μετράνε. Το να είσαι κλεισμένος σε ένα σπίτι με κήπο δεν είναι το ίδιο με το να ζεις σε μια εργατική πολυκατοικία γεμάτη κόσμο».

Καταλήγοντας, θεωρεί ότι πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη προφητεία, λίγων μόλις ημερών, καθώς το μέλλον όλων μας εξακολουθεί να είναι αβέβαιο.

«Αυτά έχουμε να σας πούμε από την Ιταλία για το μέλλον σας. Είναι όμως μια βραχυπρόθεσμη προφητεία, λίγων μόλις ημερών. Αν στρέψουμε το βλέμμα προς το μακρινό μέλλον, στο μέλλον που σας είναι και μας είναι άγνωστο, δεν μπορούμε να σας πούμε παρά ένα πράγμα: όταν όλα τελειώσουν, ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος». 
Θέμα:
Κορονοϊός Ιταλία (234)
Tags:
μέλλον, Ελλάδα, Ιταλία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK