09:09 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία των Πρεσπών (99)
0 0 0
Βρείτε μας

Έγγραφο της Κομισιόν προβλέπει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τίρανα και Σκόπια. Θετική η γνώση της ελληνικής κυβέρνησης.

Τη δυνατότητα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία προβλέπει έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για έγγραφο, μάλιστα, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί εντός της εβδομάδας.

Εφόσον γίνει αποδεκτό απ’ όλα τα κράτη – μέλη, τότε θα μπει ένα «τέλος» στις καθυστερήσεις – δύο και πλέον ετών – ως προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο γειτονικές χώρες.

Παράλληλα, θα δώσει μια νέα πνοή και στις προοπτικές των υπόλοιπων χωρών των δυτικών Βαλκανίων – Σερβία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, , Βοσνία – οι οποίες επιδιώκουν την ένταξη στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελπίδες των Τιράνων και των Σκοπίων είχαν «ξεθωριάσει» το περασμένο καλοκαίρι, μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επιταχύνει τη διαδικασία, επικαλούμενη οπισθοχωρήσεις στα ζητήματα της διαφθοράς κ.α.

Μάλιστα, η Γαλλία είχε παραπέμψει και στην ανάγκη ευρύτερης αναθεώρησης της διαδικασίας εισόδου μίας χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις αυτές φαίνεται ότι αμβλύνθηκαν τον περασμένο μήνα, κάτι το οποίο επέτρεψε την επανέναρξη των επαφών για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Δεν νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει με τον κορονοϊό, θα αλλάξει την απόφαση για τα κράτη – μέλη» δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ.

Από την πλευρά της, η Αθήνα φαίνεται ότι έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή της για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς το τελευταίο προσχέδιο της Ε.Ε. συμπεριλαμβάνει ισχυρές διαβεβαιώσεις για την προστασία της ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία.

Εφόσον δεν υπάρξουν νέες αντιρρήσεις και αρνήσεις, η απόφαση της Κομισιόν θα ληφθεί στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Θέμα:
Συμφωνία των Πρεσπών (99)
Tags:
ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Σκόπια, Κομισιόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK