07:19 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 10
Βρείτε μας

Αρκετά είναι τα φάρμακα που εκτιμάται ότι μπορούν να έχουν αποτέλεσμα κατά του κορονοϊού και ήδη με κάποια από αυτά έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 69 φάρμακα που μπορεί να έχουν κάποιο αποτέλεσμα κατά του κορονοϊού.

Παράλληλα, για περισσότερα από 20 από αυτά έχουν ξεκινήσει ήδη οι κλινικές δοκιμές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας νωρίτερα έκανε γνωστό πως ξεκινά τέσσερις μεγάλες δοκιμές για τέσσερις από αυτές που θεωρούνται οι πιο υποσχόμενες.

Ηδη κάποια υποψήφια φάρμακα χρησιμοποιούνται σε άλλες ασθένειες, κάτι που μπορεί να γλιτώσει χρόνο στους επιστήμονες.

Η λίστα των φαρμάκων προδημοσιεύθηκε στον ιστότοπο bioRxiv, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Νέβαν Κρόγκαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, εντόπισαν 24 υποψήφια φάρμακα για το νέο κορονοϊό, που έχουν εγκριθεί από τον (FDA) των ΗΠΑ για τη θεραπεία του καρκίνου, της νόσου Πάρκινσον, της υπέρτασης, του διαβήτη τύπου 2 , αλλά και απρόσμενων παθήσεων, όπως η σχιζοφρένεια (αντιψυχωσική ουσία αλοπεριδόλη).

Κάποια άλλα υποψήφια και μη εγκεκριμένα ακόμη φάρμακα βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές ή πρώιμο στάδιο, όπως ουσίες κατά των παρασίτων.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια μεγάλη παγκόσμια κλινική δοκιμή, με την ονομασία Solidarity (Αλληλεγγύη), η οποία θα δοκιμάσει τις τέσσερις  θεραπείες. Η μελέτη θα συμπεριλάβει πολλές χιλιάδες ασθενείς σε δεκάδες χώρες και έχει σχεδιασθεί να είναι απλή, ώστε ακόμη και νοσοκομεία που έχουν «ζοριστεί» στο έπακρο (π.χ. της Ιταλίας) να μπορούν να συμμετάσχουν.

Οι θεραπείες που αναζητούνται είναι αυτές οι οποίες θα επιβραδύνουν ή θα καταστρέφουν το νέο ιό, ώστε να σωθούν ζωές και να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Πώς γίνεται η κλινική δοκιμή στον ΠΟΥ

Η συμμετοχή στη μελέτη του ΠΟΥ θα γίνεται ως εξής:

Ο γιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς στον ιστότοπο του ΠΟΥ και ο ασθενής θα δηλώνει εγγράφως ότι συναινεί στέλνοντας ηλεκτρονικά τη συγκατάθεση του στον ΠΟΥ.

Αφού ο γιατρός αναφέρει ποια φάρμακα από τις τέσσερις θεραπείες είναι διαθέσιμες, ο ΠΟΥ θα τοποθετεί τυχαία τον ασθενή είτε σε κάποια από τις ομάδες που δοκιμάζουν νέα φάρμακα, είτε στις ομάδες ελέγχου που κάνουν τη στάνταρντ θεραπεία.

Οι γιατροί θα δηλώνουν στον ΠΟΥ πότε ο ασθενής πήρε εξιτήριο ή πέθανε, πόσο καιρό νοσηλεύθηκε και αν χρειάστηκε οξυγόνο ή διασωλήνωση.

Οι ασθενείς θα ξέρουν αν πήραν κάποιο υπό δοκιμή φάρμακο, κι έτσι μπορεί να υπεισέλθει ο παράγων υποβολής τύπου «πλασίμπο».

Όμως ο ΠΟΥ βιάζεται, γι' αυτό κάνει επιστημονικές «εκπτώσεις» στη μεθοδολογία του.

Αν κάποιο φάρμακο δείξει ξεκάθαρη αναποτελεσματικότητα, η μελέτη γι' αυτό θα διακοπεί πρόωρα.

Την Κυριακή το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας (INSERM) έκανε γνωστό ότι θα προσχωρήσει σε μια επιπρόσθετη κλινική δοκιμή στην Ευρώπη με την ονομασία Discovery (Ανακάλυψη), η οποία θα ακολουθήσει το παράδειγμα του ΠΟΥ, σύμφωνα με το «Science», και θα συμπεριλάβει 3.200 ασθενείς σε τουλάχιστον επτά χώρες.

Οι τέσσερις θεραπείες

Οι τέσσερις πιο ελπιδοφόρες υπό δοκιμή θεραπείες του ΠΟΥ είναι οι εξής:

Remdesivir: Είχε αναπτυχθεί κατά του ιού Έμπολα και άλλων σχετικών ιών. Είχε δοκιμαστεί πέρυσι στην έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό, αλλά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχουν ωστόσο, ενδείξεις ότι μπορεί να «φρενάρει» τους κορονοϊούς, γι' αυτό θα του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Δύο ασθενείς στις ΗΠΑ που το πήραν, εμφάνισαν άμεση βελτίωση, αλλά πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, από τα τέσσερα θεραπευτικά σχήματα είναι το πιο υποσχόμενο, καθώς ακόμη και σε μεγάλες δόσεις, δεν φαίνεται να είναι τοξικό. Είναι ωστόσο ακριβό, χορηγείται ενδοφλέβια και πιθανότατα είναι πιο αποτελεσματικό, όταν χορηγείται σε πρώιμο στάδιο.

Χλωροκίνη και Υδροξυχλωροκίνη: Ο πρόεδρος Τραμπ εκτιμά ότι η χλωροκίνη «θα αλλάξει τους όρους του παιγνιδιού», κάτι που οδήγησε σε μεγάλη ζήτηση σε πολλές χώρες για το γνωστό φάρμακο κατά της ελονοσίας. Το μείον είναι ότι χρειάζονται μεγάλες δόσεις κατά του νέου ιού και το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τοξικές παρενέργειες. Προηγούμενες μελέτες του δεν είναι ενθαρρυντικές. Αναμένεται να δοκιμασθεί από τον ΠΟΥ για να υπάρξει επιτέλους μια σαφέστερη εικόνα.

Ritonavir/Lopinavir: Πρόκειται για συνδυαστική θεραπεία με την ονομασία Kaletra δύο φαρμάκων κατά του ιού HIV, που έχει εγκριθεί από το 2000. Μικρή πρόσφατη κλινική δοκιμή σε 199 ασθενείς στη Γουχάν της Κίνας, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», δεν έδειξε κανένα αποτέλεσμα σε ασθενείς με Covid-19. Αλλά ο ΠΟΥ πιστεύει ότι πρέπει να γίνει ξανά  δοκιμή σε μεγαλύτερο εύρος ασθενών. Η θεραπεία είναι γενικά ασφαλής, αλλά αν αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο ήπαρ.

Η Kaletra σε συνδυασμό με ιντερφερόνη βήτα.

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ασθενείς, αγωγή, φάρμακα, θεραπεία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK