12:00 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 0 0
Βρείτε μας

Μαζική άνοδος στις πωλήσεις όπλων σημειώνεται στην Ουγγαρία, την ίδια περίοδο που εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Ευρώπη.

Ο Peter Rostas είναι ένας ανάμεσα στους πολλούς Ούγγρους που προχώρησε, την τελευταία εβδομάδα, σε αγορά όπλου, για να προστατεύσει τον ίδιο και την οικογένειά του, εκτιμώντας ότι η συμπεριφορά των συνανθρώπων του θα αλλάξει με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Αποτελεί ένα πρόσθετο, προληπτικό μέτρο», δηλώνει ο Rostas, 33 ετών και πατέρας ενός παιδιού, την ώρα που στέκεται στην ουρά έξω από ένα μαγαζί που πουλάει μη-στρατιωτικά όπλα, τα οποία δεν απαιτούν ειδική άδεια οπλοφορίας.

«Θα προτιμούσα να γελάω μετά απ' όλο αυτό, παρά να βρεθώ σε μια σύγκρουση με μοναδικό μου όπλο ένα... σκουπόξυλο», προσθέτει.

Εξοπλίζονται Ούγγροι και Τσέχοι

Ολοένα και περισσότεροι Ούγγροι σπεύδουν να αγοράσουν όπλα την τελευταία εβδομάδα για να προφυλαχθούν, καθώς φοβούνται ότι η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα τους θα οδηγήσει σε μια πιθανή κατάλυση του νόμου και της τάξης.

Οι έλεγχοι όπλων μπορεί να είναι αυστηροί στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην υπόλοιπη ήπειρο, αλλή η ζήτηση για μικρά όπλα, για τα οποία δεν απαιτείται ειδική άδεια, έχει αυξηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Τσεχία, όπου η Εθνική Ένωση Παραγωγών Όπλων ανακοίνωσε ότι οι καταστηματάρχες όπλων έχουν σημειώσει άνοδο στα κέρδη τους, καθώς και διπλάσια αύξηση στις πωλήσεις τους.

Περίπου 300.000 άνθρωποι κατέχουν άδεια οπλοφορίας στην Τσεχία και στην Ουγγαρία, σε σύνολο 10.000.000 ανθρώπων. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι άδειες δεν απαιτούνται για μερικά, ελαφριά όπλα.

«Πουλάμε πέντε φορές παραπάνω, σε σχέση με τον τυπικό Μάρτιο», δήλωσε ο Γκάμπορ Βας, ιδιοκτήτης τριών καταστημάτων όπλων στη Βουδαπέστη, συμπεριλαμβανομένου και του καταστήματος που είχε πάει ο Rostas, για να αγοράσει το δικό του πιστόλι αερίου, που ανήκει στην κατηγορία των αεροβόλων.

«Θα μπορούσαμε να πουλήσουμε 15 φορές πιο πάνω, άμα είχαμε απόθεμα σε πλαστικές σφαίρες», πρόσθεσε ο Βας.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ουγγαρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αγγίξει τα 167, με 7 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, αλλά σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Ο καθησυχασμός του να έχεις ένα όπλο στο σπίτι σου

Ο Rostas φοβάται ότι η έκρηξη της βίας θα προκύψει από την έλλειψη σε βασικά είδη ανάγκης, γεγονός που η Ουγγρική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα συμβεί. 

«Άμα οι άνθρωποι τσακώνονται για το χαρτί υγείας τώρα, τι θα κάνουν αργότερα; Μόλις τα καταστήματα ξεμείνουν από αποθέματα, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να παίρνουν από μόνοι τους ο,τι χρειάζονται. Η αστυνομία μετά βίας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια μικρή και ασήμαντη κλοπή», υπογράμμισε.

«Δεν σκοπεύω να σκοτώσω κανέναν, αλλά είναι καθησυχαστικό να έχεις ένα όπλο στο σπίτι σου».

Ο Βας δήλωσε ότι ακόμη και τα μικρά όπλα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα στα λάθος χέρια, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και τα αεροβόλα μπορεί να είναι δολοφονικά.

«Ο κόσμος έχει τρελαθεί. Αγοράζει οτιδήποτε δεν χρειάζεται ειδική άδεια, από αεροβόλα, πλαστικές σφαίρες, μέχρι και τόξα, τα οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι άνοδο στις πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών έχει σημειωθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω του ευρύτερου φόβου για κοινωνικές αναταράξεις, όσο επιδεινώνεται η πανδημία.

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
όπλα, Ουγγαρία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK