08:39 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα μειώσουν κατά ένα δισεκατομμύριο τη βοήθεια προς το Αφγανιστάν, εν μέσω της διαμάχης των δύο βασικών ηγετών.

Στη μείωση της βοήθειας προς το Αφγανιστάν κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια προχωρούν οι ΗΠΑ, ως αντίδραση στην παρατεταμένη διαφωνία μεταξύ του Ασράφ Γκάνι και του Αμπντουλάχ Αμπνουτλάχ, για το ποιος από τους δύο νίκησε στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει κατά ένα δισεκατομμύριο τη βοήθεια που προβλέπεται και για το 2021 προς το Αφγανιστάν.

Τα νέα για τη μείωση της βοήθειας, έρχονται λίγο μετά την έκτακτη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στην Καμπούλ, ώστε να συζητήσει με τους δύο πολιτικούς, ο καθένας εκ των οποίων αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος του Αφγανιστάν, νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Ο Ασράφ Γκάνι, ο εν ενεργεία πρόεδρος, ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών από την εκλογική επιτροπή και ορκίστηκε για τη νέα θητεία στις 9 Μαρτίου. Ωστόσο, ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ έχει δηλώσει πως οι ψήφοι του Γκάνι ήταν κλεμμένες και απείλησε να ορκιστεί ο ίδιος ως πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες από αυτούς και από την συμπεριφορά τους προς τα αφγανικά και τα δικά μας συμφέροντα» δήλωσε ο Μάικ Πομπέο, για τον Γκάνι και τον Αμπνουτλάχ. «Η αποτυχία τους βλάπτει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν και δυστυχώς δεν τιμά τους Αφγανούς, τους Αμερικανούς και τους συμμάχους που έχουν θυσιάσει τις ζωές τους», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Πομπέο «επειδή η αποτυχία της ηγεσίας αποτελεί άμεση απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα, με άμεση ισχύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κάνει ανασκόπηση της συνεργασίας μας με το Αφγανιστάν». «Ανάμεσα στα άλλα βήματα, ανακοινώνουμε σήμερα μια υπεύθυνη αναθεώρηση των εξόδων μας στο Αφγανιστάν και αμέσως μειώνουμε κατά ένα δισεκατομμύριο τη βοήθεια μας για αυτό το χρόνο. Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε κατά ακόμα ένα δισεκατομμύριο τη βοήθεια για το 2021» πρόσθεσε.

Δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν και όλα τα προγράμματα που αφορούν στο Αφγανιστάν, συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν επιχειρήσεις ασφάλειας που κρύβουν πολιτικά κίνητρα ή αυτούς που υποστηρίζουν παράλληλες κυβερνήσεις στη χώρα.

Ο Πομπέο υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την συμφωνία για απόσυρση στρατευμάτων που έχει γίνει με τους Ταλιμπάν. Τη Δευτέρα εξάλλου, είχε συνάντηση με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ.

Η αμερικανική βοήθεια προς το Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ προμηθεύουν ετησίως τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν με περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καλύπτοντας το 75% του κόστους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εγκρίνει για τον προϋπολογισμό του 2021, ποσό 4ων δισεκατομμυρίων προς τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν.

Ο Αμπντουλάχ ήταν ο επικεφαλής του επιτελείου του Γκάνι και επικεφαλής της κυβέρνησης του, θέση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας για τον διαμερισμό των δυνάμεων, όταν έχασε για απόσταση αναπνοής τις προηγούμενες εκλογές, το 2014.

 

Tags:
ΗΠΑ, Αφγανιστάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK