10:38 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 20
Βρείτε μας

Μέχρι πρότινος στην Κύπρο, κανείς δεν φανταζόταν ότι το Κυπριακό ή οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν θα ήταν το βασικό πρόβλημά τους. Σε ισχύ o περιορισμός της κυκλοφορίας και εκεί.

Στην παγκόσμια μάχη με τον κοινό εχθρό, τον κορονοϊό εντάχθηκε και η Κύπρος, η οποία, μάλιστα, διανύει από χθες την αρχή περιοριστικών μέτρων στην επικράτειά της.

Μια μέρα μετά την Ελλάδα ανακοινώθηκε και στην Κύπρο η απαγόρευση της κυκλοφορίας, με σκοπό να ανακοπεί η επέλαση του φονικού ιού. 

Την κατάσταση εξηγεί στο Sputnik o εκπρόσωπος Τύπου του Κυπριακού Υπουργείου Εσωτερικών, Λοΐζος Μιχαήλ. 

«Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Κύπρο, είναι γεγονός ότι διερχόμαστε μιας πρωτόγνωρης κατάστασης και βρισκόμαστε σε μια μάχη με έναν αόρατο εχθρό, αλλά όχι ανίκητο. Ωστόσο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε ολόκληρη την υφήλιο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη και με την αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο να είναι σημαντική μέρα με τη μέρα, οφείλουμε ως κυβέρνηση να λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο, ώστε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η κυκλοφορία εκτός και αν γίνεται για μετάβαση στους χώρους εργασίας, σε καταστήματα τροφίμων ή σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, επιτρέπεται η βοήθεια ατόμων που το έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνα τους, καθώς και η επίσκεψη σε κάποιο γιατρό.

Ερωτηθείς για το εάν η κυπριακή κοινωνία είναι έτοιμη για αυτά τα μέτρα, απαντά:

«Σίγουρα από τα μέτρα θα υπάρξουν δυσκολίες. Όμως, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, η ταλαιπωρία των πολιτών να είναι η ελάχιστη δυνατή και βεβαίως επαφίεται και στον κάθε συμπολίτη και κάθε συμπολίτιδα μας να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών, να μην υποτιμήσει τον κίνδυνο και να συνεργαστεί με την κυβέρνηση και τις αρχές, ώστε μαζί να καταφέρουμε να αποσείσουμε αυτόν τον κοινό εχθρό».

Παράλληλα, κλείνουν με κυβερνητική απόφαση δημόσιοι χώροι άθλησης, πάρκα, παραλίες, μαρίνες, εκδρομικοί χώροι και οι χώροι λατρείας κάθε θρησκείας.

Ωστόσο, τη λειτουργία τους θα συνεχίσουν τα εργοτάξια δημόσιας ωφέλειας.

«Δεν υπάρχει διαφορά στα μέτρα που λήφθησαν στην Ελλάδα ή στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως είμαστε σε ετοιμότητα και θα αξιολογούμε καθημερινά τις εξελίξεις και την αποτελεσματικότητα των μέτρων ώστε όπου και εάν χρειαστεί να ληφθούν οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα, πράγμα το οποίο απευχόμαστε», τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου του κυπριακού ΥΠΕΣ.

Τη λειτουργία τους διακόπτει η πλειονότητα των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Υπάρχει ανησυχία για τον οικονομικό αντίκτυπο;

«Θέλω να επισημάνω ότι ως κυβέρνηση κατανοούμε απόλυτα τις όποιες ανησυχίες για τυχόν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία του τόπου. Είναι γι' αυτό που, από την πρώτη στιγμή, εξαγγείλαμε σειρά μέτρων στήριξης, τόσο για τους εργοδότες, όσο και για τους εργαζόμενους, αλλά και τους αυτοεργοδοτούμενους. Τα μέτρα αυτά πιστεύουμε ότι θα συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση του οικονομικού αντικτύπου και, την ίδια ώρα, θα αποτελέσουν εφαλτήριο, ώστε, όταν αυτή η περιπέτεια που περνάμε παρέλθει, να επανέλθει η οικονομία μας στους ομαλούς ρυθμούς της, όσο το συντομότερο δυνατόν», τονίζει ο Λοΐζος Μιχαήλ και προσθέτει:

«Τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε όλοι μας και κανείς δεν περισσεύει. Είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης, αλλά προπάντων της ατομικής ευθύνης, αφού η κάθε ατομική μας ενέργεια, αναπόφευκτα, μπορεί να ευεργετήσει ή να βλάψει άλλους συμπολίτες μας. Δίνοντας αυτή τη μάχη ενωμένοι και ο καθένας από το δικό του μετερίζι, είμαστε βέβαιοι ότι θα νικήσουμε, αλλά και θα δεχθούμε τις λιγότερες δυνατές υπό τις περιστάσεις συνέπειες. Συστήνουμε λοιπόν σύνεση, επίδειξη πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης, ώστε, σύντομα να ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο, όπως έχουμε πράξει και στο παρελθόν».

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
Λοΐζος Μιχαήλ, Κύπρος, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK