19:52 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (2017)
0 0 0
Βρείτε μας

Νέα αντιπαράθεση του Μάικ Πομπέο και του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19), με τον πρώτο να κατηγορεί την Τεχεράνη για «κακοδιαχείριση» και τον δεύτερο να αναρωτιέται αν ο Αμερικανός ομόλογός του «είναι Υπουργός Εξωτερικών ή Υπουργός Μίσους».

Ο Μάικ Πομπέο, την Τετάρτη (25/03), εξαπέλυσε νέες αιχμές κατά του Ιράν στη σκιά του κορονοϊού (COVID-19), κατηγορώντας την Τεχεράνη για άρνηση της βοήθειας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) και ισχυρίστηκε πως ο Ιρανός Πρόεδρος «θα μπορούσε να υπηρετεί καλύτερα» τον λαό, συμφωνώντας στην αποδοχή της «ανθρωπιστικής βοήθειας» από τις ΗΠΑ.

​Η απάντηση του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ήταν άμεση και έγραψε -μεταξύ άλλων- στο Twitter:

«Ακόμη και μια πανδημία δεν θα σταματήσει τον Μάικ Πομπέο από την προπαγάνδα τρίτου βαθμού. Κάποιος αναρωτιέται αν είναι Υπουργός Εξωτερικών ή Υπουργός του Μίσους».

Η Τεχεράνη απέρριψε τη βοήθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Το Ιράν απέρριψε την Κυριακή (22/03) τη συνδρομή από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα νοσοκομείο με 48 κλίνες στο Ισφαχάν.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας του Ιράν, Κιανούς Τζαχανπούρ, είπε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr:

«Δεν ειδοποίησαν εκ των προτέρων το Υπουργείο Υγείας του Ιράν, και προφανώς οι συνομιλίες για το θέμα είχαν πραγματοποιηθεί κάπου αλλού και μας παρουσιάστηκαν ως τετελεσμένο γεγονός».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Ιράν αποδέχεται ανθρωπιστική βοήθεια πλην των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Από την πλευρά τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν «αντιρρήσεις» για την απόρριψη της Τεχεράνης, αλλά δήλωσαν ότι παραμένουν έτοιμοι να ανασυγκροτήσουν τις ιατρικές προμήθειες αλλού στο Ιράν ή σε οποιαδήποτε περιοχή όπου χρειάζονται.

Η «ανθρωπιστική βοήθεια» των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ επανειλημμένα προσέφεραν βοήθεια στο Ιράν για να επιβραδύνουν το ξέσπασμα του κορονοϊού, αλλά όλες τις φορές η Τεχεράνη είπε «όχι». 

Ο κ. Πομπέο, σε ανακοίνωσή του την περασμένη Δευτέρα (23/03), ανέφερε:

«Τα ιρανικά έγγραφα δείχνουν ότι οι εταιρείες υγείας τους ήταν σε θέση να εισάγουν κιτ ελέγχων χωρίς εμπόδια από τις κυρώσεις των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο».

Ο ίδιος, επίσης, ισχυρίστηκε το εξής:

«Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε ιατρική βοήθεια σε ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ιρανικού λαού, και οι επιστήμονες δουλεύουν ακούραστα για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο. Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ απέρριψε αυτή την προσφορά διότι εργάζεται ακούραστα για να συνθέσει συνωμοσία θεωρίες και δίνει προτεραιότητα στην ιδεολογία σε σχέση με τον ιρανικό λαό».

Από την πλευρά του, ο Χαμενεΐ σε μήνυμά του προς τους Ιρανούς τόνισε:

«Αρκετές φορές οι Αμερικανοί προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την πανδημία. Αυτό είναι περίεργο επειδή αντιμετωπίζετε ελλείψεις στην Αμερική. Επίσης, κατηγορείστε για τη δημιουργία αυτού του ιού. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά όταν υπάρχει ένας τέτοιος ισχυρισμός, μπορεί κάποιος σοφός να σας εμπιστευτεί και να αποδεχθεί την προσφορά βοήθειας;».

Κυρώσεις εν μέσω του κορονοϊού

Οι κυρώσεις για το Ιράν ενισχύθηκαν το 2018, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, το 2018, απέσυρε τη χώρα του από την πυρηνική συμφωνία του 2015, γνωστή επίσημα ως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA). 

Η Ρωσία και η Κίνα ζήτησαν από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα να έχει έσοδα από τις εξαγωγές για τη χρηματοδότηση βασικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας του COVID-19.

Ακόμα και στη συνεχιζόμενη πανδημία των κορονοϊού, η κυβέρνηση Τραμπ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης κυρώσεων από το Ιράν, ιδίως όταν ο Λευκός Οίκος έχει προσθέσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων που σχετίζονται με την Τεχεράνη.

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (2017)
Tags:
κορονοϊός, Μάικ Πομπέο, Ιράν, ΗΠΑ, Τζαβάντ Ζαρίφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK