09:18 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 50
Βρείτε μας

Εγκλωβισμένοι παραμένουν εδώ και 48 ώρες δεκάδες Έλληνες, στο αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου, λόγω της ΚΥΑ που απαγόρευσε πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πτήση της επιστροφής τους στην Ελλάδα, που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 24 Μαρτίου, ακυρώθηκε μόλις 2 ώρες πριν την απογείωση, χωρίς πρότερη ενημέρωση από την εταιρεία.

«Όσο περνούν οι ώρες, η κατάσταση γίνεται και πιο εφιαλτική», δήλωσε στο Sputnik, ο Γιώργος Ράλλης, από το αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου, ο οποίος άφησε σπίτι και δουλειά στο Μάντσεστερ, προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα και την οικογένειά του, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Αρχικά ήμασταν σχεδόν 200 άνθρωποι εδώ, ενώ τώρα έχουμε απομείνει γύρω στους 70. Κάποιοι αποχώρησαν από το αεροδρόμιο διότι δεν άντεξαν αυτή την κατάσταση, κάποιοι φιλοξενούνται σε περιοχές εκτός Λονδίνου και άλλοι που μένουν εντός της πόλης γύρισαν στα σπίτια τους. Μας εγκαταλείπουν οι δυνάμεις μας. Προσωπικά παραμένω εδώ, διότι άφησα το σπίτι και την εργασία μου στο Μάντσεστερ για να επιστρέψω στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα σοβαρό οικογενειακό θέμα υγείας, για το οποίο θέλω να βρίσκομαι στην Ελλάδα και στο πλευρό της οικογένειάς μου. Το πρωί της Τρίτης, τόσο η αεροπορική εταιρεία με την οποία θα πετούσαμε, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών, μας διαβεβαίωναν ότι η πτήση θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Ξαφνικά, 2,5 ώρες πριν την απογείωση, κι ενώ κάποιοι είχαν ήδη παραδώσει τις βαλίτσες τους, η αεροπορική εταιρεία μας ενημέρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει την πτήση. Η Ryanair λέει από την πρώτη στιγμή ότι τα αεροσκάφη είναι εδώ και περιμένουν το οκ της κυβέρνησης. Αύριο, το αεροδρόμιο κλείνει λόγω lockdown κι εμείς θα μείνουμε στον δρόμο. Κάποιοι δεν έχουν καν χρήματα να κινηθούν, η επιστροφή ήταν η μόνη τους επιλογή. Τώρα σκεφτόμαστε να μαζέψουμε λεφτά εμείς οι υπόλοιποι για όσους δεν έχουν».

«Θα κινηθούμε νομικά σε βάρος του Έλληνα Πρέσβη»

Για εγκληματική ολιγωρία εκ μέρους της ελληνικής Πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε λόγο ο κύριος Ράλλης. «Σήμερα κιόλας, μέσω δικηγόρου, θα κινηθούμε νομικά σε βάρος του Έλληνα Πρέσβη, για τα εγκληματικά λάθη που έχει κάνει. Θα τον στείλουμε στα δικαστήρια, ώστε στην καλύτερη να χάσει τη θέση του, στη χειρότερη να μας αποζημιώσει και να μπει φυλακή. Δεν έχει εμφανιστεί κανείς από την Πρεσβεία εδώ και 2 μέρες στο αεροδρόμιο. Μας δίνουν φαγητό και νερό οι Άγγλοι, επειδή μας λυπήθηκαν. Κοιμόμαστε στο πάτωμα σαν τα ζώα, με τη θερμοκρασία έξω να είναι στους -5 βαθμούς Κελσίου. Τα αεροπλάνα είναι έτοιμα να φύγουν και οι εταιρείες περιμένουν το οκ. Υπάρχει εγκληματική καθυστέρηση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν μωρά ανάμεσά μας»

«Βρίσκομαι στο αεροδρόμιο Stansted από τη 1 το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν επέτρεψε την προσγείωση του αεροσκάφους σε ελληνικό έδαφος. Είμαστε εξουθενωμένοι, υπάρχουν ακόμη εδώ οικογένειες με μικρά παιδιά. Υπάρχουν άνθρωποι που ταξίδεψαν χιλιόμετρα, προκειμένου να πετάξουν για Ελλάδα. Αναρωτιέμαι, εφόσον υπήρχε ΚΥΑ που απαγορεύει τις πτήσεις, πώς γίνεται η ελληνική Πρεσβεία να μην μερίμνησε εγκαίρως να ενημερώσει τις αεροπορικές εταιρείες ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες πτήσεις», διερωτήθηκε μιλώντας στο Sputnik, ο Νίκος Σαββόπουλος, που ζει κι εργάζεται στο Λονδίνο.

«Το αεροδρόμιο μένει ανοιχτό μόνο για εμάς. Οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου βοηθούν όπως μπορούν. Για να καταλάβετε, βρίσκεται ανάμεσά μας μία μητέρα που δεν έχει πλέον πάνες για το δίχρονο παιδί της. Είναι αδιανόητα αυτά τα πράγματα. Κατανοώ ότι μιλάμε για μία έκτακτη κρίσιμη κατάσταση, αλλά γι' αυτό υπάρχει πολιτική ηγεσία. Οφείλει να λάβει άμεσα αποφάσεις. Εμείς γινόμαστε αποδέκτες της πλήρους ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Πρεσβείας. Μιλάμε για πλήρη κωλυσιεργία. Μας έχουν ζητήσει πολλαπλές φορές να συμπληρώσουμε αυτή την περίφημη φόρμα με τα στοιχεία μας, για τον επαναπατρισμό, χωρίς να δίνεται ουσιαστική λύση. Τι θα γίνει εδώ; Η κατάσταση επιδεινώνεται. Υπάρχουν μωρά ανάμεσά μας. Κι επίσης, το υπουργείο Υγείας πού είναι; Εδώ διακινδυνεύονται ζωές. Μας θεωρούν μολυσμένους, εγώ εκεί το εντοπίζω το πρόβλημα». 

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
Έλληνες, Λονδίνο, αεροδρόμιο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK