ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αντιδράσεις προκάλεσαν ορισμένες οδηγίες του υπουργείου Υγείας της Μαλαισίας, που ζητά από τις νοικοκυρές να μην «γκρινιάζουν» στους άντρες τους.

Την κριτική του κόσμου δέχονται οι υγειονομικές αρχές της Μαλαισίας, ύστερα από σεξιστική οδηγία που εξέδωσαν κατά του κορονοϊού, στην οποία ζητούν από τις συζύγους να μην «γκρινιάζουν» και να είναι πιο «θηλυκές».

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανάρτησε στο διαδίκτυο ένα σχεδιάγραμμα για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε κατάλληλα κατά την απομόνωση. Σε μία από τις εικόνες παρουσιάζεται πως θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι σύζυγοι, πως να κάνουν τις αγγαρείες του σπιτιού ενώ βρίσκονται στο σπίτι με τον σύζυγο.

«Αν δείτε τον άνδρα σας να λειτουργεί με έναν τρόπο που δεν ταιριάζει με τον δικό σας, αποφύγεται τη γκρίνια» αναφέρεται στην εν λόγω εικόνα.

​Εκτός από αυτό, υπάρχει η συμβουλή οι γυναίκες να «μιμούνται τη φωνή της Ντόριμον (Doreamon)» ενός δημοφιλούς κινούμενου σχεδίου της Ιαπωνίας, που παρουσιάζει μια ρομποτική γάτα, ζητώντας να ενισχύουν τα λόγια τους με ένα «θηλυκό» γέλιο.

Σε άλλη εικόνα, το υπουργείο προτρέπει τις συζύγους να αποφεύγουν να κάνουν «σαρκαστικά» σχόλια αν οι σύζυγοι δεν βοηθούν με τις δουλειές του σπιτιού.

Οι συγκεκριμένες συμβουλές έκαναν το γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας οργή και κριτική, με πολλούς να κάνουν λόγο για σεξισμό και απανθρωπιά.

Άλλοι επεσήμαναν πως το υπουργείο θα πρέπει να μάθει στους άντρες να μην εξασκούν ενδοοικογενειακή βία, αντί να μαθαίνουν στις γυναίκες πως να ηρεμούν τους άντρες τους.

Ορισμένοι χρήστες, το πήραν πιο ελαφρά, επισημαίνοντας πως η Ντόριμον, είναι στην πραγματικότητα αρσενική ρομποτική γάτα, ενώ άλλοι υπέθεσαν πως πρόκειται για ένα κακό αστείο, ένεκα της 1ης Απριλίου.

Μετά από την κριτική που δέχτηκε, το σχεδιάγραμμα εξαφανίστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του υπουργείου, ενώ την Τρίτη εξέδωσε και ένα απολογητικό μήνυμα σε σχέση με το σχεδιάγραμμα.

«Απολογούμαστε αν κάποιες από τις οδηγίες που μοιραστήκαμε ήταν ακατάλληλες και άγγιξαν ευαίσθητα θέματα για κάποιες πλευρές» αναφέρει το μήνυμα από το Τμήμα Γυναικείας Ανάπτυξης του υπουργείου.

Άλλες οδηγίες ωστόσο για τις γυναίκες παραμένουν στο διαδίκτυο. Την Παρασκευή για παράδειγμα, οι υγειονομικές αρχές συμβούλεψαν τις γυναίκες να αποφεύγουν να φοράνε «ρούχα σπιτιού» και τις προέτρεψε να κρατούν το τραπέζι, τη κουζίνα και το σαλόνι καθαρά και τακτοποιημένα κατά την απομόνωση.

«Να εμφανίζεστε όπως συνήθως, με μέικ απ και όμορφο ντύσιμο» αναφέρεται στο σχεδιάγραμμα.

Η οδηγία των μαλαισιανών αρχών για απομόνωση, που υιοθετήθηκε για να καταπολεμηθεί η εξάπλωση του COVID-19 επεκτάθηκε μέχρι τις 14 Απριλίου την περασμένη εβδομάδα. Η χώρα έχει επηρεαστεί από την πανδημία κάπως ελαφρά, μετρώντας 2.700 περιστατικά και καταγράφοντας περίπου 40 θανάτους.

Tags:
ενδοοικογενειακή βία, COVID-19, σύζυγος, νοικοκυριά, Μαλαισία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK