ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 0 0
Βρείτε μας

Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να επιστρέψει το φθινόπωρο, αν και με τα αυστηρά προστατευτικά μέτρα που έλαβαν τα βαλκανικά κράτη μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, πριν από τις αρχές του καλοκαιριού, δήλωσε γνωστός Σέρβος επιδημιολόγος στο Sputnik.

Τον Μάρτιο, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προχώρησαν σε πλήρεις ή μερικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, περιορισμοί υπάρχουν και στις συγκοινωνίες, οι εργαζόμενοι δουλεύουν από τα σπίτια τους, όπου αυτό είναι δυνατόν, τα σύνορα είναι κλειστά, όπως και τα περισσότερα από τα καταστήματα, εκτός από αυτά που πουλάνε τρόφιμα, φάρμακα και βενζίνη. Ο αριθμός των κρουσμάτων φτάνει σε εκατοντάδες, ο αριθμός των θανάτων είναι ακόμα σχετικά μικρός.

«Αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα, η αύξηση θα ήταν πιο απότομη. Οι αποστάσεις ασφαλείας, η απομόνωση και η αναζήτηση ατόμων που είχαν επαφή με τα ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα, βοήθησαν στο να διασφαλιστεί πιο ήπια πίεση στο σύστημα Υγείας. Έτσι, όλοι οι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση έχουν την δυνατότητα να μεταφερθούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ειδάλλως, θα βρίσκονταν τώρα στους διαδρόμους των νοσοκομείων», δήλωσε στο Sputnik ο Σέρβος επιδημιολόγος, Ζόραν Ραντοβάνοβιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατον να σταματήσει τελείως η πανδημία. Ο Σέρβος επιδημιολόγος εκτιμά πως, μπορεί λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, στην αρχή του καλοκαιριού να δούμε να μειώνεται η εξάπλωση του κορονοϊού, αυτό δεν σημαίνει πως το φθινόπωρο δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε απότομη αύξηση των κρουσμάτων.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τα προστατευτικά μέτρα απομόνωσης θα παραμένουν σε εφαρμογή στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι τα τέλη Απριλίου. Αν, κατά την περίοδο αυτή, μειωθεί η αύξηση της εξάπλωσης της νόσου, τότε και τα μέτρα θα γίνουν λιγότερα αυστηρά. Δεν είναι γνωστό, αν η κορύφωση της πανδημίας θα γίνει ξανά τον Μάιο-Ιούνιο ή θα καθυστερήσει μέχρι το φθινόπωρο. Η επιδημία του SARS συνεχίστηκε μέχρι τον Ιούλιο του 2003, δεν είναι απαραίτητο, όμως, ότι ο νέος κορονοϊός θα ακολουθήσει την ίδια πορεία», τονίζει ο επιδημιολόγος.

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
πανδημία, φθινόπωρο, κρούσματα, καλοκαίρι, γιατρός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK