20:11 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (2018)
0 20
Βρείτε μας

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ προειδοποίησε για τον κίνδυνο συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενός «Italexit» εξαιτίας του κορονοϊού.

Το ενδεχόμενο η πανδημία του κορονοϊού, με τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της, να κλονίσει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ του Παρισιού Σεμπαστιάν Μαγιάρ. 

«Ειδικά στην ιδιαίτερα πληγείσα Ιταλία, οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην αλληλεγγύη των παραδοσιακών εταίρων. Οι Ιταλοί έχουν ήδη γίνει πολύ καχύποπτοι με την Ευρώπη. Υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ένα "Italexit"», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο o Σεμπαστιάν Μαγιάρ.

Χαρακτήρισε μάλιστα «θανάσιμο κίνδυνο» μία Ευρώπη χωρίς την Ιταλία.

«Μετά την Brexit, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι ακόμα μια χώρα  θα αποχωρήσει από την ΕΕ, ειδικά ένα ιδρυτικό μέλος. Εκτός από την Ιταλία, απειλούνται και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με οικονομική στασιμότητα. Η αναμενόμενη ύφεση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική κρίση και τελικά να ενισχύσει τις εθνικιστικές δυνάμεις», τόνισε.

Σημειώνεται ότι, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και άλλες πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ζητούν την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων, των αποκαλούμενων κορονο-ομολόγων, ωστόσο, Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. 

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ ίδρυσε το ομώνυμο Ινστιτούτο για  Ευρωπαϊκά Θέματα το 1996. Ο 94χρονος Γάλλος, ο οποίος ηγήθηκε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 έως το 1995, έκρουσε ήδη στα τέλη του περασμένου μήνα τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη λόγω της έλλειψης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κατά την κρίση του κορονοϊού.

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (2018)
Tags:
Ιταλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK