ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ιταλία (211)
0 20
Βρείτε μας

Η Ιταλία πλήττεται βαρύτατα από τον κορονοϊό COVID-19, με χιλιάδες νεκρούς. Η απομόνωση στο σπίτι είναι δύσκολη και ο φόβος μεγάλος. Το Sputnik μίλησε με έναν συγγραφέα που βρέθηκε θετικός στον ιό.

Τι άποψη έχουν για αυτήν την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία οι άνθρωποι που νοσούν από κορονοϊό; Οι περισσότεροι είναι αναγκασμένοι να μένουν μόνοι τους στο σπίτι. Το Sputnik μίλησε με τον Gianni Bandiera, συγγραφέα των βιβλίων «Πώς να παντρευτείς μια Ρωσίδα... και πάντα να ζεις μια ευτυχισμένη ζωή» και «Καλή, όμορφη,... Ρωσίδα», ο οποίος βρέθηκε θετικός στον COVID-19.

Ο Gianni, εκτός από συγγραφέας των παραπάνω βιβλίων, εργάζεται σε ένα εργαστήριο του νοσοκομείου της Πάρμας, όπου διεξάγονται βακτηριολογικές εξετάσεις. Το πιο πιθανό είναι να κόλλησε εκεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα ήταν ότι εργάζονταν τέσσερα άτομα, μέσα στον ίδιο χώρο, σε ένα μικρό δωμάτιο.

Στην ερώτηση για το πώς ανακάλυψε ότι έχει τον κορονοϊό, απαντά:

«Το απόγευμα της Κυριακής, 8 Μαρτίου, άρχισα να βήχω. Νόμιζα ότι ήταν η αλλεργία, επειδή είμαι αλλεργικός και δεν ανησύχησα ιδιαίτερα. Όμως, τη νύχτα της 9ης Μαρτίου, ξύπνησα με υψηλό πυρετό. Αμέσως, τηλεφώνησα στο εργαστήριο για να μάθω τι πρέπει να κάνω. Με πήραν για εξετάσεις στο εργαστήριό μου, επειδή και οι συνάδελφοί μου ανησυχούσαν για τον εαυτό τους. Την Τρίτη, στις 10 Μαρτίου, μου είπαν ότι το τεστ βγήκε θετικό. Καταλαβαίνω ότι έκαναν μια εξαίρεση για εμένα, επειδή συνήθως δεν το κάνουν. Αν κάποιος είχε τον κορονοϊό με πυρετό, αλλά δεν είχε πνευμονία ή αναπνευστικά προβλήματα, δεν γίνονται εξετάσεις».

Ο Gianni δίνει στη συνέχεια τη δική του εκτίμηση για το πώς η Ιταλία κατέληξε σε αυτή τη δραματική κατάσταση:

«Θα ήθελα να επισημαίνω ένα πράγμα. Στην Ιταλία ο προϋπολογισμός για την υγεία έχει μειωθεί εδώ και πολλά χρόνια, και σήμερα που ξέσπασε ο "πόλεμος", δεν έχουμε πλέον τα απαραίτητα όπλα για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ιό. Αναγκάζονται να κάνουν τεστ σε όλους, ενώ δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό στα εργαστήρια. Όταν η κυβέρνηση δηλώνει ότι πρέπει να προσλάβουμε νέους υπαλλήλους, κατά τη γνώμη μου, δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να αποκτήσει κάποιος σε μια μέρα ιατρικές και βιολογικές γνώσεις για να μπορέσει να εργαστεί σε εργαστήρια στα οποία πραγματοποιούνται ειδικές μελέτες. Οι συνάδελφοί μου εργάζονται από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Δεν είναι έτοιμοι για μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο ίδιος βρίσκεται στο σπίτι του, επειδή μόνο όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα νοσηλεύονται.

«Θεωρώ, ότι όλοι αυτοί που έχουν ξηρό βήχα και πυρετό έχουν τον κορονοϊό, επειδή σήμερα είναι ο πιο συνηθισμένος ιός. Εάν έχετε πυρετό και βήχα, δεν χρειάζεται να πάτε στο νοσοκομείο ή στον γιατρό για να μην το μεταδώσετε και σε άλλους. Για παράδειγμα, κανείς δεν με επισκέφθηκε, μόνο μια νοσοκόμα ντυμένη σαν αστροναύτης, πήρε το δείγμα για το τεστ και έφυγε. Κάποιο καιρό πριν, αν ένας υπάλληλος εργαστηρίου ή κλινικής είχε τον κορονοϊό, έβαζαν τους συνάδελφούς του σε καραντίνα. Σήμερα, αυτό ισχύει για όλους, εκτός από τους γιατρούς».

«Έτσι θα ήταν ο κόσμος χωρίς εμβόλια»

Επειδή πάρα πολλοί γιατροί και υπάλληλοι νοσοκομείων έχουν αρρωστήσει και αν όλοι θα πάνε στα σπίτια τους, δεν θα μείνει κανείς στα νοσοκομεία.

«Με παίρνουν τηλέφωνο από την υγειονομική υπηρεσία να ρωτήσουν για την κατάστασή μου. Κανονικά, πρέπει να μου τηλεφωνούν κάθε μέρα, αλλά δεν το κάνουν. Έχουν δημιουργήσει μια τηλεφωνική γραμμή για ψυχολογική υποστήριξη, επειδή είμαστε κλειδωμένοι μόνοι μας με πυρετό. Χθες, υπέβαλα αίτημα εγγραφής», εξολομογείται.

Ο Gianni κάνει λόγο για μια «φοβερή ασθένεια», η οποία, όπως λέει, «μπορεί να συγκριθεί με την ισπανική γρίπη, η πανδημία της οποίας ξέσπασε πριν από 100 χρόνια».

Όμως, επισημαίνει, σε σύγκριση με τα χρόνια, δεν υπάρχει ούτε μεγάλη πρόοδος, ούτε πολλές επιτυχίες.

«Η σημαντικότερη επιτυχία θα είναι η δημιουργία του εμβολίου. Ο κορονοϊός μάς έχει δείξει τι σημαίνει ένας κόσμος χωρίς εμβόλια. Ελπίζω ότι όταν δημιουργηθεί, θα είναι υποχρεωτικό για όλους».

Πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση χωρίς συγγενείς και φίλους κοντά του;

«Ο αδερφός μου μου φέρνει τα πράγματα από το σούπερ μάρκετ. Με παίρνουν τηλέφωνο οι φίλοι μου, εγώ, όμως, είμαι αρκετά κλειστός άνθρωπος και αυτό τον καιρό δεν έχω διάθεση για επικοινωνία», τονίζει.

Δεν μπορεί, λέει, ούτε να διαβάσει βιβλία, ούτε να ακούσει μουσική.

«Είναι αδύνατο», συνεχίζει, «να κάνει κανείς προβλέψεις επειδή είναι ένας νέος ιός. Χθες, μου είπαν ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που έχουν πυρετό για 20 ημέρες. Εγώ, για παράδειγμα, δεν είχα πυρετό για 40 ώρες, αλλά αργότερα ανέβασα ξανά θερμοκρασία».

«Αυτή η κατάσταση κάτι θα μας διδάξει»

«Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπά το περιβάλλον. Καταλαβαίνω ότι η ζωή σε έναν πλανήτη χωρίς βιομηχανία παγώνει, αλλά ελπίζω ότι αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μας διδάξει κάποιο μάθημα. Το εμβόλιο πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Ο πλανήτης αντιστέκεται και δεν πρέπει να πηγαίνουμε ενάντια στο οικοσύστημα, χωρίς να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Παραδόξως, αλλά οι περιοχές με μεγαλύτερη ρύπανση είναι εκείνες που προσβάλλονται περισσότερο από τον ιό. Πώς γίνεται αυτό;»

Όταν θα γίνει καλά και σταματήσει η πανδημία, το πρώτο πράγμα που θα ήθελε να κάνει, είναι να οργανώσει ένα μεγάλο πάρτι!

Θέμα:
Κορονοϊός Ιταλία (211)
Tags:
ασθενής, νεκροί, κρούσματα, Ιταλία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK