ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα Πέμπτη ότι η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία παραβίασαν το δίκαιο της ΕΕ αρνούμενες να δεχτούν πρόσφυγες.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, στην αιχμή της μεταναστευτικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε τη μεταφορά 160.000 προσφύγων και αιτούντων άσυλο από τις πληγείσες μεσογειακές χώρες.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία ψήφισαν κατά των ποσοστώσεων και αρνήθηκαν να δεχτούν μετανάστες και πρόσφυγες ενώ η Τσεχία δέχτηκε μόλις 12 άτομα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία παραβίασαν το δίκαιο της ΕΕ απορρίπτοντας τις ποσοστώσεις προσφύγων.

Στην απόφασή του την Πέμπτη, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τρία κράτη δεν έχουν δικαίωμα να επικαλούνται την εθνική ασφάλεια ή να ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα μετανάστευσης της ΕΕ για μετεγκατάσταση ήταν δυσλειτουργικό, αρνούμενα να συμμορφωθούν.

Η απόφαση επιβεβαιώνει προηγούμενη γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα και ανοίγει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει πρόστιμα στα τρία κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, απάντησε στην απόφαση λέγοντας ότι η ιδέα ενός μεταναστευτικού καθεστώτος επανεγκατάστασης ήταν «παράλογο από την αρχή και ποτέ δεν εφαρμόστηκε πλήρως από σχεδόν οποιαδήποτε χώρα».

Τον Σεπτέμβριο του 2015, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων και αιτούντων άσυλο που έφθασαν στην Ιταλία και την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χειρότερης μετανασευτικη΄ς κρίσης των μεταναστών.

Αυτός ο μηχανισμός επιμερισμού των βαρών αποδείχθηκε εξαιρετικά διχαστικός και μόνο 63.000 άτομα έχουν επανεγκατασταθεί από το 2015 λόγω αιτιάσεων που προβάλλονται από διάφορες χώρες.

Tags:
Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, πρόστιμα, ΕΕ, Προσφυγικό, μεταναστευτικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK