12:02 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 0 0
Βρείτε μας

Ενώ οι διαρρήξεις κατοικιών αναμένεται εύλογα να μειωθούν, άλλες μορφές εγκλήματος προβλέπεται να επικρατήσουν στην καραντίνα της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ο νέος κορονοϊός αλλάζει τη ζωή μας με τρόπους που ίσως δεν έχουμε φανταστεί – επηρεάζει ακόμα και τον χώρο του εγκλήματος. Και ενώ οι διαρρήξεις κατοικιών εύλογα μειώνονται, φαίνεται πως βρίσκονται σε άνοδο άλλες μορφές παρανομίας, όπως η ενδοοικογενειακή βία και οι διαδικτυακές απάτες. Δύο ειδικοί, ο Γκράχαμ Φάρελ, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, και ο Νικ Τίλεϊ, ερευνητής της Επιστήμης του Εγκλήματος στο Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Λονδίνου, επιχειρούν στο TheConversation.com να χαρτογραφήσουν το τοπίο όπως εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Εγκλήματα στο σπίτι

Τα καλά νέα είναι ότι με τους ενοίκους να μένουν στο σπίτι, αναμένεται να μειωθούν όχι μόνο οι διαρρήξεις κατοικιών αλλά και οι κλοπές αυτοκινήτων, ιδιαίτερα αν τα τελευταία παραμένουν φυλαγμένα σε χώρους στάθμευσης ή τουλάχιστον στον δρόμο μπροστά στο σπίτι.

Από την άλλη, ενδέχεται να αυξηθούν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, δεδομένου μάλιστα ότι ενώ έχουν κλείσει τα μπαρ και τα εστιατόρια, το αλκοόλ, παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει τέτοια επεισόδια, συνεχίζει να πωλείται ελεύθερα σε σούπερ μάρκετ.

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, όπως είπε στο Sputnik η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρία Συρεγγέλα, βρίσκονται σε επιφυλακή για μια πιθανή αύξηση τέτοιων περιστατικών και όποια γυναίκα θέλει να ζητήσει βοήθεια ή να κάνει κάποια καταγγελία μπορεί να απευθυνθεί στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

Στο χώρο εργασίας

Τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας αναμένεται να μειωθούν, απλά γιατί πολλές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή συνεχίζουν με το μοντέλο της εργασίας εξ αποστάσεως. Από την άλλη, οι επαγγελματικοί χώροι είναι πιο ευάλωτοι τώρα σε διαρρήξεις, αν και η απαγόρευση κυκλοφορίας ίσως αποτρέψει κάποια από αυτά τα περιστατικά.

Ωστόσο, όσον αφορά τα ελληνικά δεδομένα, κάνουν την εμφάνισή τους νέου είδους παρατυπίες αυτή την περίοδο, για παράδειγμα συνδικαλιστικές οργανώσεις δέχονται καταγγελίες ότι εργοδότες ζητούν από εργαζόμενους μέρος του επιδόματος των 800 ευρώ που δικαιούνται.   

Σε δημόσιους χώρους

Η μεγαλύτερη μείωση εγκλημάτων αναμένεται να σημειωθεί σε δημόσιους χώρους, πιστεύουν οι ειδικοί, τώρα που δεν υπάρχουν μαζικές συναθροίσεις π.χ. σε χώρους ψυχαγωγίας, σχολεία, τουριστικά θέρετρα, εμπορικά κέντρα, αθλητικούς χώρους αλλά και πάρκα. Ύφεση του προβλήματος αναμένεται επίσης σε μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. τα περιστατικά με «πορτοφολάδες»), καθώς όσα δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους αυτή την περίοδο υπολειτουργούν με ελάχιστο επιβατικό κοινό.

Στο διαδίκτυο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νέα αναφορά της Europol, το διαδικτυακό έγκλημα αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο. Για παράδειγμα, ο ήδη αξιοσημείωτος αριθμός κυβερνοεπιθέσεων ενάντια σε οργανισμούς και ιδιώτες προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω. Πρόσφατα, μάλιστα, η Τσεχία ανέφερε μια κυβερνοεπίθεση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μπρνο, που ανάγκασε το ίδρυμα να αναστείλει τη λειτουργία ολόκληρου του τεχνικού τμήματος, ακόμη και να αναβάλει επείγουσες επεμβάσεις παραπέμποντας τους ασθενείς σε γειτονικό νοσοκομείο.

Παράλληλα, αύξηση φαίνεται να υπάρχει σε περιστατικά με online απάτες – ενδεικτικά, ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει δεχτεί τελευταία πολλές καταγγελίες για ηλεκτρονικές απάτες, π.χ. σε συναλλαγές με eshops αμφιβόλου αξιοπιστίας, σε κάποιες από τις οποίες οι καταναλωτές έχασαν εντελώς τα χρήματά τους. Με αυτή την αφορμή, ο ελληνικός φορέας εξέδωσε σειρά οδηγιών για ασφαλέστερες διαδικτυακές αγορές.

 

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
διαρρήξεις, κλοπές, ενδοοικογενειακή βία, ηλεκτρονική απάτη, έγκλημα, πανδημία, καραντίνα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK