ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΔΡΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ
Δεν θα αφοπλίσουν τον εχθρό μονάχα με ένα χαμόγελο. Τα κορίτσια που επέλεξαν αυτό το επάγγελμα γνωρίζουν πολλά περισσότερα κόλπα: Καράτε, τζούντο, κουνγκ φου ή ζίου ζίτσου. Οι γυναίκες σωματοφύλακες ξέρουν να χειρίζονται όλα τα είδη όπλων και διαθέτουν μεγάλη αντοχή.
Κυρίες πάντα οπλισμένες, όχι πάντα επικίνδυνες. Πρέπει να βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα, επειδή είναι πιο σημαντικό για μια επαγγελματία να προβλέψει ένα χτύπημα παρά να το αποκρούσει. Σε περίπτωση απειλής, δεν θα διστάσουν να μπουν μπροστά στον πελάτη τους και να τον προστατέψουν με το σώμα τους. Το βράδυ, όταν φτάνουν σπίτι, μαγειρεύουν, βοηθούν τα παιδιά τους με τα μαθήματά τους, και παραπονιούνται γιατί ο σύζυγος είναι πολύ κουρασμένος από τη δουλειά στο γραφείο για να πλύνει τα πιάτα. Γνωρίστε τις γυναίκες σωματοφύλακες.
Ναντέζντα Μιχάιλοβα © Sputnik / Μαξίμ Μπλινόφ
Η Ναντέζντα Μιχάιλοβα έχει ιδρύσει την πρώτη και μοναδική, προς το παρόν, σχολή στη Ρωσία που εκπαιδεύονται γυναίκες σωματοφύλακες. Πριν, υπηρετούσε στον στρατό. Έπρεπε να αποστρατευτεί, όμως, λόγω υγείας και τραυματισμών. Δεν θεωρεί ότι η επιχείρησή της είναι κάτι ιδιαίτερο, και λέει πως είναι απλώς μια δουλειά.

Εδώ και 15 χρόνια, από το «Κέντρο για την Ασφάλεια, την Ψυχολογία και τον Αθλητισμό» έχουν αποφοιτήσει περίπου 100 σωματοφύλακες. Συνήθως, δεν μιλούν για τους ανθρώπους τους οποίους προστατεύουν. Οι άνθρωποι που χρειάζονται προστασία, κατά κανόνα, αποφεύγουν την υπερβολική δημοσιότητα. Και το γεγονός ότι επέλεξαν γυναίκες ως σωματοφύλακες, συχνά δείχνει ότι η παρουσία ενός σωματοφύλακα κοντά τους δεν είναι κάτι που θέλουν να παρατηρήσει ο κόσμος.
Ναντέζντα Μιχάιλοβα επί τω έργω © Από το προσωπικό αρχείο της Ναντέζντα Μιχάιλοβα
«Οι γυναίκες σωματοφύλακες συχνά παρουσιάζονται ως γραμματείς, συνεργάτες, νταντάδες. Συνήθως προστατεύουμε τις γυναίκες και τα παιδιά. Νιώθουν πιο άνετα και ασφαλείς μαζί μας, επειδή μπορούμε να τις συνοδέψουμε παντού. Στην τουαλέτα, στα αποδυτήρια, ακόμη και στη σάουνα. Τα παιδιά, τα οποία παραδοσιακά από μικρή ηλικία βρίσκονται υπό την επίβλεψη των γυναικών, μητέρων και γιαγιάδων, επίσης αισθάνονται πιο άνετα όταν οι φύλακές τους είναι γυναίκες», εξηγεί η Ναντέζντα.
Αν όμως ένας άνδρας επιμένει στην παρουσία όμορφων κυριών ως σωματοφύλακες δίπλα του, πιθανότατα θέλει να κρατήσει μυστικό το γεγονός ότι κάποιος τον φυλάει.
Γυναίκες σωματοφύλακες με έναν από τους πελάτες τους © Από το προσωπικό αρχείο της Ναντέζντα Μιχάιλοβα
«Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε το κύριο πλεονέκτημα των γυναικών σωματοφυλάκων. Είναι πιο εύκολο για μας να γίνουμε απαρατήρητες», επισημαίνει η Ναντέζντα.
«Το επάγγελμά μας είναι ιδιαίτερο. Επιβάλλει πολλούς περιορισμούς». Εκτός από την καλή φυσική κατάσταση, η διατήρηση της οποίας απαιτεί τακτική προπόνηση, απαραίτητη θεωρείται επίσης η απουσία κακών συνηθειών.

«Υπάρχει ένας άγραφος κακόνας σχετικά με το αλκοόλ και το κάπνισμα. Δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση, αν και οι ίδιες οι επαγγελματίες παίρνουν αυτήν την απόφαση από μόνες τους».

Κατά την κοινή άποψη, οι γυναίκες σωματοφύλακες πρέπει να είναι μοναχικές. Σύμφωνα με την διευθύντρια της σχολής αυτό δεν ισχύει. «Έχουμε αρκετές παντρεμένες γυναίκες, πολλές έχουν παιδιά. Φυσικά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του επαγγέλματος δεν τους επιτρέπουν να δίνουν πολλή προσοχή στις οικογένειες τους. Θεωρώ, όμως, ότι η έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι κάτι που συμβαίνει με όλα τα επαγγέλματα στις μέρες μας.

Όσον αφορά τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται τα κορίτσια, και σε αυτό το θέμα υπάρχουν υπερβολές.
«Το κύριο καθήκον της σωματοφύλακα δεν είναι να αποκρούσει το χτύπημα, αλλά να το αποτρέψει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, και οι μαθήτριες μας εξασκούνται στη σχολή μας», τονίζει η Ναντέζντα.
Η ελάχιστη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι περίπου έξι μήνες. Στα μαθήματα, οι γυναίκες που αποφάσισαν να αφιερωθούν στο επάγγελμα του σωματοφύλακα, όχι μόνο ακονίζουν τις δεξιότητές τις στις πολεμικές τέχνες και βελτιώνουν τις δεξιότητες χειρισμού όπλων, αλλά αποκτούν και νέες γνώσεις.

«Διδάσκουμε τον νόμο, την ηθική συμπεριφορά, δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ψυχολογία, την ανάλυση, τις ξένες γλώσσες και διδάσκουμε επίσης ιδιαίτερες τεχνικές οδήγησης».
Η εμφάνιση και η νοημοσύνη των γυναικών έχουν μεγάλη σημασία.
«Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι προαιρετική, ενώ ένα πτυχίο είναι ευπρόσδεκτο. Κατά κανόνα, οι πελάτες μας είναι άνθρωποι που έχουν κάποιο εισόδημα και επίπεδο ζωής. Έχουν αρκετά υψηλές απαιτήσεις για το προσωπικό της υπηρεσίας, το οποίο περιλαμβάνει και προσωπική ασφάλεια. Για να είναι ταιριαστές, οι σωματοφύλακες πρέπει να επιμορφώνονται συνεχώς».

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα σχετικά με την εμφάνιση των σωματοφυλάκων με τακούνια. «Σίγουρα καλό θα είναι μια σωματοφύλακας να είναι γοητευτική. Συνήθως, ο πελάτης θέλει ένα κορίτσι ικανό να τον προστατέψει ανά πάσα στιγμή. Ταυτόχρονα, όμως, η εμφάνιση της σωματοφύλακα δεν μπορεί να είναι πολύ λαμπερή. Οι υπερβολικά όμορφες γυναίκες δεν αρέσουν ούτε στις γυναίκες πελάτες, ούτε στους άνδρες. Οι πρώτες πιθανώς δεν θέλουν ανταγωνισμό, ενώ οι άνδρες μάλλον έχουν τον φόβο να προκαλέσουν τη ζήλεια των συζύγων τους».
Ωστόσο, βάζει φρένο σε αυτά τα σενάρια, περί ερωτικών σχέσεων μεταξύ σωματοφύλακα και πελάτη ή ύπαρξης κινδύνου για μια παράνομη σχέση. «Η ρομαντική σχέση μεταξύ του πελάτη και της σωματοφύλακα συμβαίνει κυρίως στις ταινίες. Στην πραγματική ζωή είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί. Για έναν πελάτη, είμαστε πρώτα από όλα προσωπικό υπηρεσίας, όπως υπηρέτριες και μαγείρισσες».

Από την πλευρά τους, δε, οι γυναίκες σωματοφύλακες είναι αρκετά επιφυλακτικές με την προοπτική να έχουν σχέση με κάποιον από τους πελάτες τους. «Γνωρίζουμε τα πάντα για τους πελάτες μας: σχέσεις, γνωριμίες, συνήθειες, αδυναμίες. Δεν υπάρχει θέση για ρομαντισμό σε τέτοιες συνθήκες. Εκτός από αυτό είναι και αντιεπαγγελματικό. Αντίθετα, μπορούμε να γίνουμε καλές φίλες όχι όμως ερωμένες του πελάτη».
Γυναίκες σωματοφύλακες εν ώρα εργασίας © Από το προσωπικό αρχείο της Ναντέζντα Μιχάιλοβα
Η Ναντέζντα θυμάται μια υπόθεση που είχε συμβεί με την ίδια την εποχή που ακόμα ασχολούταν με την φύλαξη. Κάποιος απειλούσε έναν άνδρα. Για να βρει ποιος ήταν, ο ίδιος σκέφτηκε να απολύσει τον άνδρα σωματοφύλακα και να προσλάβει τη Ναντέζντα, μια νεαρή ξανθιά γυναίκα στη θέση του. Ταυτόχρονα όμως, η σύζυγος του πελάτη είχε πρόβλημα με μια ξανθιά γυναίκα να βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον σύζυγό της. Έτσι, η σύζυγος αποφάσισε να προσλάβει έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ για να μαθαίνει τι γίνεται. Η Ναντέζντα αποκάλυψε τον ντετέκτιβ αρκετά εύκολα και, έτσι, έμαθε την αλήθεια για τις υποψίες της συζύγου τού πελάτη. Το περιστατικό δεν στάθηκε εμπόδιο για την δουλειά της.
Η Ναντέζντα Μιχάιλοβα με όπλο © Από το προσωπικό αρχείο της Ναντέζντα Μιχάιλοβα

«Διδάσκουμε τον νόμο, την ηθική συμπεριφορά, δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ψυχολογία, την ανάλυση, τις ξένες γλώσσες και διδάσκουμε επίσης ιδιαίτερες τεχνικές οδήγησης».
Η Ναντέζντα γνώρισε τη Μαρίνα πριν από ενάμισι χρόνο, όταν η δεύτερη ξεκίνησε μαθήματα αυτοάμυνας στη σχολή. Η Ναντέζντα είδε ότι η Μαρίνα ήταν καλή και της πρότεινε να δοκιμάσει να γίνει σωματοφύλακας. Έξι μήνες αργότερα, η Μαρίνα ξεκίνησε να εργάζεται.

«Η πρώτη μου πελάτισσα ήταν μια δημοφιλής τραγουδίστρια. Συνήθως την συνόδευα σε συναυλίες, σε ηχογραφήσεις και σε άλλους δημόσιους χώρους. Η δεύτερη ήταν μια νεαρή, αλλά ήδη πολύ διάσημη ηθοποιός. Πρόσφατα έγινε μητέρα και μετακόμισε προσωρινά στο εξωτερικό».

Η Μαρίνα έφτασε στη Μόσχα πριν από επτά χρόνια από το Γιαροσλάβλ.
«Εκεί εργαζόμουν στη Νομαρχία. Μετά το διαζύγιο με τον δεύτερο σύζυγό μου, αποφάσισα να αλλάξω τη ζωή μου και να πάω στην πρωτεύουσα. Άνοιξα ένα μικρό κατάστημα με προϊόντα για κατοικίδια. Σύντομα, συνειδητοποίησα ότι ήθελα να κάνω κάτι πιο ενδιαφέρον. Βρήκα τη σελίδα της σχολής στα κοινωνικά δίκτυα και γράφτηκα στα μαθήματα αυτοάμυνας. Περισσότερο για να είμαι σε καλή φόρμα».

Σε νεαρή ηλικία είχε ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες: καράτε, kickboxing. «Όταν ξεκίνησα τα μαθήματα στη σχολή, συνειδητοποίησα ότι το αγαπημένο μου χόμπι θα με βοηθούσε να μάθω ένα νέο επάγγελμα και με χαρά ξεκίνησα τις προπονήσεις. Δεν ήξερα, όμως, να χειριστώ τα όπλα, έπρεπε να ξεκινήσω από την αρχή». Τον τελευταίο καιρό, η Μαρίνα δεν βγαίνει σχεδόν ποτέ έξω χωρίς όπλο.
Μαρίνα © Sputnik / Μαξίμ Μπλινόφ
Τα ρούχα που πρέπει να φορούν οι γυναίκες σωματοφύλακες, κατά κανόνα, καθορίζονται από τον πελάτη ανάλογα με την περίπτωση.
«Κάποιες φορές είναι απαραίτητο να βάζουμε κάποιο βραδινό φόρεμα και γόβες με ψηλά τακούνια, ενώ μερικές φορές φοράμε σορτς και μπλουζάκι. Τις περισσότερες φορές φοράμε ρούχα γραφείου, σακάκι και παντελόνι. Προτιμώ φαρδιά παντελόνια, ώστε να μην περιορίζουν τις κινήσεις μου. Επιπλέον, ένα σακάκι είναι αρκετά βολικό για να κρύψω ένα όπλο».
Βέβαια, κάθε σωματοφύλακας, άνδρας ή γυναίκα, είναι εκπαιδευμένος να χρησιμοποιεί σχεδόν οποιοδήποτε αντικείμενο ως όπλο. «Ένα πιρούνι, δυο τσοπ στικς, ένα μολύβι. Οτιδήποτε, αρκεί να ξέρεις πώς να το χειριστείς. Μπορείς να ξαπλώσεις κάποιον κάτω μόνο με τα χέρια, αν γνωρίζεις τον τρόπο, και πιστέψτε με τον γνωρίζουμε», υπογραμμίζει η Ναντέζντα.

Ωστόσο, οι άνδρες σωματοφύλακες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες συναδέλφους τους με κάποιες αμφιβολίες.

«Θεωρούν ότι θα χάσουμε απριόρι σε μάχη με έναν άνδρα. Το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται να συγκρίνουμε τις μυϊκές μας δυνάμεις με τους άνδρες. Έχουμε μάθει πολλές απαγορευμένες μεθόδους άμυνας και επίθεσης».

Η Ναντέζντα διαβεβαιώνει ότι, όσον αφορά την αντίδραση στις κρίσιμες στιγμές, τα κορίτσια σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να είναι πιο γρήγορα. «Μου φαίνεται ότι είναι από τη φύση τους. Αρχικά, η γυναίκα προστάτευε την εστία, και ένας από τους σκοπούς της ζωής της ήταν η προστασία των παιδιών της. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες σωματοφύλακες, ειδικά εκείνες που έχουν παιδιά, μπορούν να βλέπουν σαν τις γάτες στο σκοτάδι, αν είναι απαραίτητο, και να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο με τη λεγόμενη έκτη αίσθηση».

Ναντέζντα Μιχάιλοβα επί τω έργω © Από το προσωπικό αρχείο της Ναντέζντα Μιχάιλοβα
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 500 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΟ 15%. ΠΑΡΟΤΙ, ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ, Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΥΜΑΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟ 25 ΕΩΣ 35 ΕΤΩΝ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΕΩΣ ΤΑ 40 ΕΤΗ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ. ΩΣΤΟΣΟ, ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Η ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ, ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 100.000 ΡΟΥΒΛΙΑ (1.250 ΕΥΡΩ) ΤΟ ΜΗΝΑ.