18:56 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Ο Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστός και ως Λένιν, γεννήθηκε πριν από 150 χρόνια, στις 22 Απριλίου 1870, στην πόλη Σιμπίρσκ.

Ο Πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ γιόρτασε τα 150α γενέθλια του κομμουνιστή ηγέτη Βλαντίμιρ Λένιν, εγκωμιάζοντας την πολιτική ιδεολογία που εφάρμοσε ο ιδρυτής της ΕΣΣΔ.

«Μόνο ο σοσιαλισμός θα σώσει την ανθρωπότητα. Ο Λένιν ήταν ένας αδιαμφισβήτητος ηγέτης του προλεταριάτου, πολιτικός ηγέτης, ερευνητής, επιστήμονας, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στη σοσιαλιστική ανοικοδόμηση της κοινωνίας», επεσήμανε ο Κουβανός πρόεδρος.

Ο Λένιν, γεννημένος στις 22 Απριλίου 1870, έπαιξε ανεξίτηλο ρόλο στην ρωσική και την παγκόσμια ιστορία.

Η επαναστατική του δραστηριότητα όπως και το θεωρητικό του έργο, οδήγησαν τους μπολσεβίκους στην Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917 και στην εγκαθίδρυση του πρώτου κράτους με κομμουνιστική ιδεολογία.

Ο Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ με αφορμή τη σημερινή ημέρα, επαίνεσε τη συμβολή του Λένιν στη μαρξιστική θεωρία και αναφέρθηκε επίσης στο ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

Ο Κάστρο κατέλαβε την εξουσία στην Κούβα το 1959 και κήρυξε το έθνος ως σοσιαλιστικό κράτος λίγο αργότερα.

Κυβέρνησε την Κούβα ως πρωθυπουργός από το 1959 έως το 1976 και στη συνέχεια ως πρόεδρος από το 1976 έως το 2008.

Πολιτικά μαρξιστής-λενινιστής, υπηρέτησε επίσης ως ο πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας από το 1965 έως το 2011.

Υπενθυμίζεται τέλος πως ο Λένιν πέθανε στις 21 Ιανουαρίου του 1924 στην Γκόρκι, κοντά στη Μόσχα.

Tags:
Ιστορία, Κόκκινος Στρατός, σοσιαλιστές, σοσιαλισμός, Κούβα, ΕΣΣΔ, επανάσταση, Σοβιετική Ένωση, κομμουνισμός, Λένινγκραντ, Λένιν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK