19:16 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αυστηρή ήταν η καταδίκη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ απέναντι στους τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Την αυστηρή, απερίφραστη καταδίκη τους στις ενέργειες της Τουρκίας εξέφρασαν στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Οι υπουργοί, σύμφωνα με το kathimerini.gr, καταδίκασαν τόσο την τουρκική πρακτική των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας όσο και την εξορυκτική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

«Η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται χειροπιαστά βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος που ευνοεί τον διάλογο» γράφει το προσχέδιο της κοινής δήλωσης.

Παράλληλα, καλωσορίζει την πρόσκληση της Κύπρου προς την Τουρκία να «διαπραγματευτούν καλή τη πίστη» τα όρια των θαλάσσιων οικονομικών τους ζωνών.

«Οι πρόσφατες δράσεις κλιμάκωσης της Τουρκίας κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση» προσθέτει.

Ακόμη, αποδοκιμάζουν το ότι η Τουρκία δεν σταματά τις δραστηριότητες παρά τα αιτήματα της ΕΕ.

«Αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στις επανειλημμένες κλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες και επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας στην Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να αποφύγει τέτοιες κινήσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου, όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρει.

Το συμβούλιο αναφέρθηκε επίσης και στην ένταση της Τουρκίας με την Ελλάδα.

«Η ΕΕ καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων του ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από την Τουρκία, που περιλαμβάνει υπερ-πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου». Η Τουρκία καλείται «να σταματήσει να εξαπολύει απειλές και να αναλαμβάνει δράσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας»,τονίζει.

Τέλος, καλεί σε αποχή από μονομερείς ενέργειες.

«Η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος. Αυτός είναι ο λόγος, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα, που η ΕΕ αναδεικνύει εκ νέου τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται του θέματος» αναφέρει.
Tags:
Κύπρος, Αιγαίο, Υπουργείο Εξωτερικών, Ελλάδα, Τουρκία, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK