18:50 02 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (170)
0 0 0
Βρείτε μας

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σαλέχ Άισα, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στη βορειοαφρικανική χώρα.

Περιοχές στα νότια της Τρίπολης ανακατέλαβε την Παρασκευή η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με το Reuters.

Κατά το πρακτορείο, μαχητές της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) υποστηρίζουν ότι προωθήθηκαν σε συνοικίες και κατέλαβαν ένα στρατόπεδο.

Από την πλευρά του, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του Χαφτάρ δηλώνει ότι είχε ήδη αποσυρθεί από αυτές τις περιοχές, σε μια «ανθρωπιστική χειρονομία» με φόντο το Ραμαζάνι.

Η GNA, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, έχει καταλάβει τις τελευταίες εβδομάδες την αεροπορική βάση Ουατίγια, καθώς και άλλες περιοχές.

Από την πλευρά του, ο LNA απειλεί να απαντήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Επικοινωνία Δένδια με τον Πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σαλέχ Άισα, είχε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

«Συζητήσαμε για την κατάσταση στη χώρα και την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της κρίσης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

​Η επικοινωνία έλαβε χώρα, εν μέσω της νέας κλιμάκωσης στη χώρα της βόρειας Αφρικής, μετά και τις απειλές του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ για τη «μεγαλύτερη αεροπορική επιχείρηση» στην ιστορία της Λιβύης.

Η κατάσταση στη Λιβύη

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) -υπό τον Πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ- η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ -με έδρα τη Βεγγάζη- ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.
Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (170)
Tags:
LNA, GNA, Λιβύη, Χαλίφα Χαφτάρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK