05:13 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Πολλές κινεζικές οντότητες συμπεριελήφθησαν στην οικονομική «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον την Παρασκευή (22/05).

Το Γραφείο Βιομηχανίας & Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε, την Παρασκευή (22/05), ότι το Ινστιτούτο Δικανικής Επιστήμης του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας και άλλες οκτώ εταιρείες της ασιατικής χώρας εντάχθηκαν στη «μαύρη λίστα» των Αμερικανών. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά τον προσδιορισμό ότι «τα συνδεδεμένα μέρη συμμετέχουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταχρήσεις που διαπράχθηκαν στην εκστρατεία καταστολής της Κίνας, μαζική αυθαίρετη κράτηση, καταναγκαστική εργασία και επιτήρηση με υψηλή τεχνολογία εναντίον Ουιγούρων, εθνότητας Καζάκων, και άλλων μελών των μουσουλμανικών μειονοτικών ομάδων στην Αυτόνομη Περιφέρεια Ξιντζιάνγκ Ουιγκούρ (XUAR)».

Η οικονομική «μαύρη λίστα» θέτει έναν αριθμό περιορισμών στα είδη των ΗΠΑ που υπόκεινται στους κανονισμούς Διοίκησης Εξαγωγών (EAR), συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων πρόσθετης άδειας, για άτομα ή οργανισμούς που πιστεύεται ότι σχετίζονται με «δραστηριότητες αντίθετες προς τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας ή της εξωτερικής πολιτικής» των ΗΠΑ.

Ακόμα, στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ συμπεριελήφθησαν και 24 εταιρείες που κατηγορούνται για όπλα μαζικής καταστροφής.

Όπως και οι εννέα κινεζικές εταιρείες που κατηγορούνται για συνενοχή σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτές οι κυβερνητικές και εμπορικές οργανώσεις θα πρέπει να λάβουν άδεια από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ για εξαγωγή, επανεξαγωγή ή μεταφορά εσωτερικών αντικειμένων που υπόκεινται στο EAR.

Οι πρόσθετοι περιορισμοί για τις κινεζικές οντότητες που σχετίζονται με την καταστολή των μουσουλμανικών μειονοτικών ομάδων στη χώρα, έρχονται μήνες μετά τους περιορισμούς για τη βίζα εναντίον αξιωματούχων που συνδέονται με την «εξαιρετικά καταπιεστική εκστρατεία», τους οποίους ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τους τελευταίους μήνες, πολλές χώρες που είναι συνδεδεμένες με τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν προειδοποιήσει την Κίνα για την επιτήρησή της και τη μαζική κράτηση Ουιγούρων.

Ωστόσο, έθνη όπως η Λευκορωσία έχουν αμυνθεί των κινεζικών πολιτικών, λέγοντας ότι η ασιατική χώρα έχει αναλάβει προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης στις εν λόγω περιοχές.

Από την πλευρά της, η ασιατική χώρα έχει χαρακτηρίσει ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες των χωρών του ΟΗΕ και έχει τονίσει πως πρόκειται για «βαριά παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και σκόπιμη πρόκληση αντιπαράθεσης στα Ηνωμένα Έθνη».

Ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ζανγκ Τζουν, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει συγκεκριμένα «κρυφή πολιτική ατζέντα και απώτερο κίνητρο» κατά την κριτική της για το Πεκίνο.

Tags:
κυρώσεις, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK