14:00 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε αυτές τις συναντήσεις δεν υπάρχουν ζητήματα-ταμπού και θίγεται μια ευρεία θεματολογία, από το πορνό μέχρι το «χούφτωμα» στα κλαμπ και τον μισογυνισμό σε χώρους εργασίας.

Οι συναντήσεις που διοργανώνει ένας Σουηδός επιχειρηματίας και περιβαλλοντολόγος, ο Γιοχάνες Ρέτγιουνγκ, αποκλειστικά με άντρες, έχουν μια ευρεία θεματολογία, χωρίς ταμπού, που θίγει ακόμη και «δύσκολα» ζητήματα όπως το πορνό, το «χούφτωμα» σε κλαμπ και ο μισογυνισμός σε χώρους εργασίας.

Στόχος του 33χρονου είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι άντρες «συζητούν για την ανισότητα, την πατριαρχία και το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι» σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Δύσκολες εξομολογήσεις

Αυτές οι συναντήσεις έχουν οδηγήσει κάποια μέλη τους σε αμήχανες έως και δύσκολες συνειδητοποιήσεις: «Είναι πράγματα που ο κόσμος έχει κάνει στο παρελθόν και μετά συνειδητοποιεί: «Ήταν πολύ κακό που το έκανα!”» σχολιάζει ο Ταρντ Βένερμποργκ, ένας από τους συμμετέχοντες και διοργανωτές αυτών των ασυνήθιστων events που συμβαίνουν στη Στοκχόλμη. «Είναι επίσης πράγματα που δεν έχουμε κάνει εμείς αλλά έχουμε ακούσει άλλους να τα λένε ή να τα κάνουν και δεν έχουμε αντιδράσει ούτε έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας».

Χιλιάδες άντρες, σύμφωνα με το άρθρο, από όλη τη Σουηδία, συμμετέχουν σε αυτές τις ανδρικές λέσχες που διοργανώνονται από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που προάγουν την ισότητα όπως οι Make Equal και MÄN. Οι συζητήσεις λαμβάνουν χώρα σε διάφορα περιβάλλοντα, από ατμοσφαιρικά εστιατόρια μέχρι άδεια γραφεία μετά το τέλος του ωραρίου εργασίας μιας εταιρείας.

Παρόλο που οι σουηδικές φεμινιστικές οργανώσεις ενθαρρύνουν εδώ και χρόνια τους άντρες να λάβουν μέρος σε συζητήσεις φυλετικής ισότητας και ταυτότητας, αυτές οι ανδρικές ομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί εκθετικά από το 2016, μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον γυναικών σε συναυλίες της Σουηδίας.

«Το ενδιαφέρον από άντρες ήταν τεράστιο» θυμάται σήμερα μια γυναίκα εκπρόσωπος της οργάνωσης Make Equal, η Κριστίνα Βικσέλ Μπουκάρι. «Πολλοί άντρες εξοργίστηκαν που κατηγορήθηκαν ως “υπεύθυνοι” [ως φύλο] χωρίς να είναι σε θέση να γίνουν μέρος της λύσης, να κάνουν κάτι γι’ αυτό».

Ώθηση από το #Me Too

Η έλευση του κινήματος #Me Too κράτησε και τα επόμενα χρόνια το θέμα στην επικαιρότητα. Παρά τη φήμη της Σουηδίας ως πρωτοπόρος στα δικαιώματα των γυναικών, κατά τον Guardian, υπήρξαν κάποιες αναφορές για παρενοχλήσεις και διακρίσεις κατά των γυναικών σε διάφορους τομείς όπως τα νομικά, η αρχιτεκτονική και η τέχνη.

«Πολλοί άντρες που έχουν συμμετάσχει στις ομάδες μας λένε, ίσως μετά την πρώτη συνάντηση: “Λοιπόν, ποτέ δεν έχω μιλήσει γι’ αυτό με κανέναν, ούτε καν με τους κολλητούς μου"» επισημαίνει ο Ματίας Λιντχόλμ, αντιπρόεδρος της οργάνωσης MÄN στην σουηδική πόλη Ουψάλα. «Νομίζω ότι αυτό λέει κάτι για το περιβάλλον εμπιστοσύνης που μπορούμε να δημιουργήσουμε».

Η Βικσέλ Μπουκάρι της Make Equal προσθέτει ότι θετικές είναι και οι κριτικές που εισπράττει από τις συντρόφους των αντρών που συμμετέχουν στις λέσχες, οι οποίες αναγνωρίζουν τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε όταν δίνουμε στις άντρες την ευκαιρία να συζητήσουν ευαίσθητα ζητήματα όπως η ισότητα.

Ενστάσεις για τις ανδρικές λέσχες

Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο πρόβλημα στην όλη ιδέα: «Είναι δύσκολο να προσελκύσεις εκείνους τους άντρες που χρειάζεται περισσότερο να λάβουν μέρος σε τέτοιες συζητήσεις, γιατί πιθανότατα δεν θα το έκαναν με τη θέλησή τους» παραδέχεται ο Ταρντ Βένερμποργκ. Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο Πέρσον ο οποίος ελπίζει ότι καθώς οι συναντήσεις τους προσελκύουν άντρες από όλο και περισσότερες κατηγορίες, ακόμη και από «κουλτούρες που προωθούν την αρρενωπότητα» όπως από τεχνικά επαγγέλματα και τον αθλητισμό, αυτές οι συζητήσεις θα επηρεάζουν όλο και περισσότερες παρέες και περιβάλλοντα.

Διαφορετικές ενστάσεις έχει μια ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστήμης των Φύλων, στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, η Άνελι Χαιρέν, υποστηρίζοντας ότι εκείνοι που «δεν ξέρουν πραγματικά πότε παρενοχλούν ή δεν παρενοχλούν» θα εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πού πρέπει να βάλουν όριο. Η ίδια πιστεύει ότι οι προσπάθειες που γίνονται σε μεικτές ομάδες, όπως σε σχολεία και χώρους εργασίας, μπορεί να έχουν ένα ευρύτερο αντίκτυπο.

Ο Πέρσον, ωστόσο, διαφωνεί με το επιχείρημα ότι όπως οι γυναίκες νιώθουν πιο άνετες να συζητήσουν θέματα φύλου μέσα σε ένα γυναικείο δίκτυο, έτσι και οι άντρες είναι πιο παραγωγικοί σε αντίστοιχες κοινότητες. «Το θεωρώ αναγκαίο κακό μέχρι η κοινωνία να είναι πιο ισότιμη. Σε αυτές τις συναντήσεις, καμία ερώτηση δεν απαγορεύεται».

Σχετικά:

Gaming: Πώς ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι έμαθε σε ένα ζευγάρι τα μυστικά της συγκατοίκησης
Άνοιγμα σχολείων: Στη Σκωτία εξετάζουν την ιδέα του υπαίθριου μαθήματος για έλεγχο του κορονοϊού
Γυμναστήρια: Έρχεται το online fitness και η υπαίθρια άθληση - Η μετά κορονοϊού εποχή
Tags:
ισότητα των φύλων, ισότητα φύλων, διακρίσεις, Me Too, σεξουαλική επίθεση, σεξουαλική παρενόχληση, παρενόχληση, φεμινισμός, Σουηδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK