07:06 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Προτείνουν δάνεια και όχι επιδοτήσεις στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία. Αυστρία, Δανία, Κάτω Χώρες, Σουηδία κατέθεσαν πρόταση για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ.

Η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία παρουσίασαν, το Σάββατο, το δικό τους σχέδιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας βάσει δανείων, ως εναλλακτική λύση στην πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας να δημιουργήσουν ένα ταμείο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ανέφερε η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Τη Δευτέρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ξεκίνησαν την πρωτοβουλία, η οποία σχεδιάζει να διαθέσει τα κονδύλια στις οικονομίες της ΕΕ που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημιολογική και οικονομική κρίση.

Το σχέδιο έλαβε την υποστήριξη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντεν Λάιεν.

Ωστόσο, βρήκε αντίσταση στον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κούρτς που δήλωσε ότι τόσο εκείνος όσο και οι ηγέτες της Σουηδίας, της Δανίας και των Κάτω Χωρών, πιστεύουν ότι η υποστήριξη πρέπει να γίνεται με δάνεια, αντί να αυξάνει το κράτος μέλος τις συνεισφορές τους.

Σύμφωνα με τα αυστριακά ΜΜΕ, η πρόταση των τεσσάρων χωρών της ΕΕ προβλέπει τη δημιουργία του ταμείου, από το οποίο τα περισσότερα κράτη μέλη που πλήττονται από τον κορανοϊό θα μπορούν να λάβουν βοήθεια με τη μορφή δανείων και όχι επιδοτήσεων, όπως προτείνεται από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στις 6 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στην πρόβλεψή της ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα σημειώσει μείωση 7,7% το 2020 λόγω της πανδημίας και στη συνέχεια θα αυξηθεί ξανά κατά 6,3% το 2021.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΈΕ είχε εισέλθει στη «βαθύτερη οικονομική ύφεση στην ιστορία της».

Tags:
δάνειο, κορονοϊός, κοροναϊός, ΕΕ, πανδημία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK