07:06 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο Πρόεδρος του Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην κάνουν το λάθος να προκαλέσουν προβλήματα για τα βυτιοφόρα. Πρόκειται για τον στόλο πέντε ιρανικών δεξαμενόπλοιων που ταξιδεύουν προς τη Βενεζουέλα.

Ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντίποινα, εάν προσπαθήσουν να προκαλέσουν «προβλήματα» για τον στόλο πέντε ιρανικών δεξαμενόπλοιων που ταξιδεύουν προς τη Βενεζουέλα.

«Εάν τα δεξαμενόπλοια μας στην Καραϊβική ή οπουδήποτε στον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα που προκαλούνται από τους Αμερικανούς, [οι ΗΠΑ] θα αντιμετωπίσουν επίσης προβλήματα», δήλωσε ο Ρουχάνι.

Ταυτόχρονα, ο Ιρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη δεν ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μια σύγκρουση με την Ουάσινγκτον και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ δεν θα «κάνουν λάθος» και δεν θα αναγκάσουν το Ιράν να απαντήσει.

Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω ανεπιβεβαίωτων αναφορών ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το σενάριο να εμποδίσει τα πέντε δεξαμενόπλοια να φτάσουν στα λιμάνια της Βενεζουέλας.

Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν πρόσφατα τη στρατιωτική τους παρουσία στην Καραϊβική. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν δήλωσε, ωστόσο, ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής οδηγίες σχετικά με τα πέντε ιρανικά δεξαμενόπλοια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δεξαμενόπλοια μεταφέρουν περίπου 1,53 εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης και ενός ειδικού άλατος, ένα συστατικό που απαιτείται για την παραγωγή καυσίμων υψηλής ποιότητας, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Τόσο ο τομέας του πετρελαίου του Ιράν όσο και της Βενεζουέλας υποφέρουν σε αυτή τη χρονική συγκυρία, λόγω αμερικανικών κυρώσεων.

Η Βενεζουέλα σχεδιάζει προσφυγή στη Χάγη, ως απάντηση στις προσπάθειες των ΗΠΑ να σταματήσουν το εμπόριο πετρελαίου με άλλες χώρες.

Tags:
Βενεζουέλα, ΗΠΑ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK