05:10 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τριήμερη κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν, ενόψει της μουσουλμανικής γιορτής του Ιντ Αλ Φιτρ.

Η εξτρεμιστική οργάνωση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση του πυρός στο Αφγανιστάν λόγω της μουσουλμανικής γιορτής του Ιντ Αλ Φιτρ, που πραγματοποιείται μετά το τέλος του Ραμαζανιού. 

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται το εξής:

«Προκειμένου οι συμπατριώτες να τηρήσουν το Ιντ Αλ Φιτρ με ικανοποίηση, όλοι οι Μουτζαχεντίν συστήνεται ή διατάσσονται από την ηγεσία να λάβουν ειδικά μέτρα για την ασφάλεια των συμπατριωτών κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του Ιντ Αλ Φιτρ και να μην επιτεθούν στον εχθρό οπουδήποτε».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά την τοποθέτηση του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ζαλμάι Χαλίλζαντ, αναφορικά με το ότι οι Ταλιμπάν -κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην Ντόχα- εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την απόφαση του Προέδρου του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, να διατάξει επιχειρήσεις εναντίον του ανταρτικού κινήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, ο Γκάνι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν έπειτα από επίθεση σε μαιευτική πτέρυγα νοσοκομείου με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων μωρών.

Η αφγανική κυβέρνηση κατηγόρησε τους Ταλιμπάν, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η τρομοκρατική ομάδα του Ισλαμικού Κράτους ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία στην Ντόχα. Σε συνέχεια αυτής, οι ενδο-αφγανικές διαπραγματεύσεις είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν στα μέσα Μαρτίου, αλλά σταμάτησαν λόγω διαφωνιών σχετικά με τις συνθήκες ανταλλαγής κρατουμένων και τη συνεχιζόμενη βία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει πάνω από 3.800 επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουάσινγκτον, παρά τη δέσμευσή τους για το αντίθετο.

Οι τρομοκρατικές ομάδες των Ταλιμπάν αλλά και του Ισλαμικού Κράτους είναι απαγορευμένες στη Ρωσία.

Tags:
κατάπαυση πυρός, Αφγανιστάν, Ταλιμπάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK