05:18 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Καύσιμα στη Βενεζουέλα μεταφέρουν πέντε ιρανικά δεξαμενόπλοια και το πρώτο από αυτά εισήλθε στην Απο6κλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του κράτους της Νότιας Αμερικής, το Σάββατο (23/05), παρά τις αμερικανικές δηλώσεις για πιθανή παρέμβαση.

Πέντε τάνκερ μεταφέρουν καύσιμα στη Βενεζουέλα και το πρώτο από αυτά φαίνεται να μπήκε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με ηλεκτρονικά δεδομένα εντοπισμού.

Ειδικότερα, το πετρελαιοφόρο με ιρανική σημαία «Fortune» έφτασε στην ΑΟΖ της Βενεζουέλας, αργά το Σάββατο (23/05), σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από το Refinitiv Eikon.

​Νωρίτερα, η Τεχεράνη είχε απειλήσει τις ΗΠΑ με αντίποινα στο ενδεχόμενο παρέμβασής τους κατά τον πλου των ιρανικών τάνκερ.

​Καθώς κατευθύνεται στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας, φαίνεται ότι το δεξαμενόπλοιο παρακολουθείται στενά από ένα αμερικανικό φορτηγό πλοίο, το «Adam Joseph».

​Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας έχουν εξουθενώσει την οικονομία της χώρας, μπλοκάροντας ακόμα και τις εισαγωγές σε απαραίτητους τομείς.

Ως αποτέλεσμα αυτού, τον Ιανουάριο, η χώρα της Λατινικής Αμερικής αναγκάστηκε να κλείσει το τελευταίο διυλιστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι αν και η κύρια εξαγωγή της είναι το πετρέλαιο, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει τώρα έλλειψη καυσίμων.

Την Πέμπτη (14/05), ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει πιθανές ενέργειες κατά των αποστολών των πετρελαιοφόρων πλοίων.

Βέβαια, το κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει ανακοινώσει πως με το που τα ιρανικά τάνκερ μουν στην ΑΟΖ του, τότε θα συνοδευθούν από τον στρατό. Επίσης, ο Νικολάς Μαδούρο, Πρόεδρος της Βενεζουέλας, δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε» και η χώρα ανέπτυξε πυραύλους κατά αμερικανικών δυνάμεων στο νησί Λα Ορτσίλα.

Tags:
δεξαμενόπλοιο, πετρελαιοφόρο, ιρανικό τάνκερ, τάνκερ, Ιράν, Βενεζουέλα, καύσιμα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK