09:59 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (853)
0 0 0
Βρείτε μας

Τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών συνοψίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Δυσοίωνο το μέλλον σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία.

Τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην Ανώτατη Εκπαίδευση συνοψίζουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, επικαλούμενοι στοιχεία επιστημονικών περιοδικών του εξωτερικού, οι τρεις Έλληνες καθηγητές υπενθυμίζουν ότι οι επιπτώσεις της COVID-19 στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αγγίζει τα 790 εκατ. λίρες μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και όλες οι σχετιζόμενες υπηρεσίες με τη διαμονή, την τροφοδοσία και τις υπηρεσίες συνεδρίων, τα οποία αφορούν τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ. Το 2017, ενδεικτικά, οι υπηρεσίες που σχετίζονταν με την Aνώτατη Eκπαίδευση ήταν αρκετά προσοδοφόρες, με κέρδη 44,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το αντίστοιχο ποσό για το φετινό έτος (2020) αναμένεται να είναι μικρότερο κατά περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανάλογες οικονομικές απώλειες καταγράφονται και στα Πανεπιστήμια της Αυστραλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε παγκόσμιο επίπεδο -και στην Ελλάδα- έχουν υιοθετήσει τη διαδικτυακή διδασκαλία, προκειμένου να ανταποκριθούν στις έκτακτες συνθήκες. 

Ταυτόχρονα, καταβάλλουν προσπάθειες για να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους και να ανταποκριθούν στις οικονομικές ανάγκες του προσωπικού και τις υπόλοιπες υπηρεσίες τους.

Την ίδια ώρα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας αναμένεται να αποτρέψει χιλιάδες νέους από την είσοδο σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα. 

Άλλωστε, μόνο τον Απρίλιο, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί απώλεσαν τη δουλειά τους, κάτι το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εσόδων από δίδακτρα.

Ως μία πρώτη δέσμη μέτρων, πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα επεξεργάζονται την ιδέα να θεσπίσουν ειδικό πλαίσιο χαμηλότερων διδάκτρων, τα οποία θα αφορούν αποκλειστικά την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Πρόβλημα, ωστόσο, εξακολουθούν να αποτελούν τα εργαστήρια, τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν από διαδικτυακά μαθήματα.

Οι επερχόμενες αλλαγές, ως εκ τούτου, αναμένεται να οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας και επιβράδυνση των ερευνητικών δραστηριοτήτων των ιδρυμάτων.

Συμπερασματικά, οι τρεις Έλληνες καθηγητές εκτιμούν ότι η μεγάλη ύφεση που θα παρατηρηθεί στη διεθνή αγορά φοιτητών θα έχει τρομακτικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (853)
Tags:
εκπαίδευση, φοιτητής, φοιτητές, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο, πανεπιστήμια, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK