17:14 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξορύξεως παγκοσμίως κατέστρεψε περιοχή αρχαιολογικής σπουδαιότητας στην Αυστραλία και τώρα ζητά συγγνώμη.

Σε απολογία για την καταστροφή μιας ιερής περιοχής που ανήκε στους ιθαγενείς της Αυστραλίας και η ηλικία της οποίας υπολογίζεται στα 46.000 χρόνια, προχώρησε μια πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης.

Η εν λόγω περιοχή, που ήταν ένα σύστημα από σπηλιές με το όνομα Juukan Gorge, στην περιοχή Πιλμπάρα της Δυτικής Αυστραλίας, ανατινάχτηκαν με δυναμίτη στις 24 Μαΐου από την Rio Tinto, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξορύξεων παγκοσμίως.

Πολλά ανεκτίμητα προϊστορικά αντικείμενα εντοπίστηκαν στην πλέον κατεστραμμένη περιοχή των Αβορίγινων. Η συγκεκριμένη περιοχή, με τον ορυκτό πλούτο, διέθετε δύο συστήματα σπηλαίων που περιείχαν αντικείμενα, τα οποία υποδείκνυαν ανθρώπινη παρουσία για δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με το Αυστραλιανό Associated Press, μεταξύ των περίπου 7.000 αντικειμένων που εντοπίστηκαν, βρέθηκε ένα κόκαλο που είχε μετατραπεί σε εργαλείο, καθώς και μια ζώνη φτιαγμένη από ανθρώπινα μαλλιά ηλικίας περίπου 4.000 ετών.

Σε επιστολή της, η εταιρεία αναφέρει μεταξύ άλλων «ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε».

Εκπρόσωπος των Αβορίγινων δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η καταστροφή της περιοχής «ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα». ΄

«Είναι πολύ λίγες οι περιοχές των Αβορίγινων στην Αυστραλία που είναι παλιές όσο αυτή. Η σπουδαιότητά της δεν μπορεί να υποτιμηθεί» δήλωσε, συμπληρώνοντας «οι άνθρωποί μας είναι βαθιά προβληματισμένοι και θλιμμένοι από την καταστροφή των πέτρινων καταφυγίων και θρηνούν για τον χαμό της σύνδεσής μας με τους πρόγονούς μας, καθώς και με τη γη μας».

Η πολυεθνική εταιρεία Rio Tinto είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μετάλλων και εξόρυξης και κατέχει τεράστιες εκτάσεις στην Αυστραλία, με την εξόρυξη σιδήρου να είναι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της, ενώ εξάγει διαμάντια και ουράνιο.

Tags:
σπήλαιο, καταστροφή, διαμάντια, εξόρυξη, εταιρεία, Αυστραλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK