11:59 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε το Ιράν για την απελευθέρωση Αμερικανού κρατούμενου από τις ιρανικές φυλακές, λέγοντας πως «μια συμφωνία είναι εφικτή».

Τις ευχαριστίες του προς το Ιράν για την απελευθέρωση του βετεράνου του αμερικανικού Ναυτικού, Μάικλ Γουάιτ, έπειτα από περίπου 600 ημέρες φυλάκισης, εξέφρασε μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως με αυτό τον τρόπο, «μια συμφωνία είναι εφικτή».

​Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο Γουάιτ ταξίδεψε στη Ζυρίχη αφού εγκατέλειψε το Ιράν και πρόκειται να φτάσει στις ΗΠΑ με αεροπλάνο «σύντομα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε πως περισσότεροι από 40 Αμερικανοί που κρατούνταν έχουν απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας.

Ο Αμερικανός βετεράνος του ναυτικού είχε καταδικαστεί στο Ιράν για «εγκλήματα ασφαλείας» το 2018. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, ο Γουάιτ απελευθερώθηκε «έπειτα από ικανοποίηση του ενάγοντα, σε σχέση με τα αίτια των ενεργειών του», δεχόμενος «ισλαμικό οίκτο για τα άλλα του εγκλήματα».

«Αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή καθώς εξέτισε την ποινή του και λαμβάνοντας υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα, και έφυγε από το Ιράν την Πέμπτη» ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.

Στην ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου αναφέρεται πως οι ΗΠΑ ελευθέρωσαν τον Ιρανό επιστήμονα, δρα. Μαζίντ Ταχέρι, ο οποίος είχε φυλακιστεί για υποτιθέμενη παραβίαση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, στο πλαίσιο μιας σπάνιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Αναφερόμενος στην ανταλλαγή κρατουμένων, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Γιαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter πως «αυτό μπορεί να συμβεί σε όλους τους κρατούμενους», σημειώνοντας πως ένας άλλος Ιρανός κρατούμενος στις ΗΠΑ, ο Ιρανός επιστήμονας Σίρους Ασγκάρι, επέστρεψε σπίτι του ύστερα από τρία χρόνια φυλάκισης σε αμερικανική φυλακή. Ο Ασγκάρι είχε κατηγορηθεί πως έκλεβε πληροφορίες από ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Οχάιο, αλλά είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.

 

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, φυλακή, κρατούμενος, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK