15:51 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να αδρανοποιηθούν τα τάγματα πολιτοφυλακής που έχουν οργανωθεί στη Λιβύη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) έχουν ξαναρχίσει συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα αδρανοποίησης των πολιτοφυλακών στη Λιβύη, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του την Παρασκευή. 

«Στις 24 Ιουνίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης συναντήθηκαν ουσιαστικά για να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την αποστράτευση των πολιτοφυλακών» ανέφερε η δήλωση.

«Το τέλος της πολιορκίας της Τρίπολης δημιούργησε μια νέα ευκαιρία και επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πολιτοφυλακές, στα δυτικά και στα ανατολικά της Λιβύης».

Το Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με όλα τα μέρη στη σύγκρουση στη Λιβύη και σκοπεύουν να συγκαλέσουν παρόμοια συνάντηση με εκπροσώπους του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA).

«Τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν ότι όλοι οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να απολαμβάνουν την προστασία ικανών και υπεύθυνων δυνάμεων ασφαλείας, απαλλαγμένων από τους κινδύνους που δημιουργούν οι πολιτοφυλακές, οι ένοπλες ομάδες και οι ξένοι μαχητές» ανέφερε επίσης η δήλωση.

«Η αντιπροσωπεία του MOI ενημέρωσε την αμερικανική πλευρά σχετικά με τις προσπάθειές της για προώθηση της ασφάλειας και ένα πρόγραμμα αφοπλισμού, αποστράτευσης και επανένταξης (DDR), καθώς και τις συνεχιζόμενες εργασίες για την εξουδετέρωση των εκρηκτικών στην περιοχή της Τρίπολης».

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών σε «κάθε ξένη παρέμβαση» στη Λιβύη.

Η Λιβύη έχει χωριστεί μεταξύ δύο αντίπαλων κυβερνήσεων στη Δύση και την Ανατολή.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA έχουν καταφέρει σημαντικές νίκες έναντι του LNA, ο οποίος έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ.

Tags:
Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΗΠΑ, εμφύλιος, Πολιτοφυλακή, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK