15:23 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε αυστηρό τόνο απαντά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην πρόταση Μπορέλ για συνάντηση της Λευκωσίας με την Άγκυρα.

Σκληρή απάντηση επιφύλασσε στην πρόταση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ για συνάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Άγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.  

«Η εν λόγω πρόταση απέχει πολύ από το να θεωρηθεί σοβαρή, από την ίδια ΕΕ η οποία πάντα αγνοεί την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων και δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε οποιαδήποτε από τις δηλώσεις της στα ίσα δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων του νησιού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, παραπέμπει την ΕΕ να στραφεί για διάλογο στον υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους.

«Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ο συνομιλητής των Τουρκοκυπρίων για τους πόρους υδρογονανθράκων είναι οι Ελληνοκύπριοι έως ότου επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη διευθέτηση στο νησί. Ως εκ τούτου, ο ομόλογός του Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης σίγουρα δεν είμαστε εμείς, αλλά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, Κουντρέτ Οζερσάι».

Δεν παραλείπει βέβαια να αναφερθεί για ακόμη μια φορά στο ζήτημα των υδρογονανθράκων.

«Εάν επιδιώκεται λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, ως πρώτο βήμα, οι δύο λαοί του νησιού πρέπει να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν έναν κοινό μηχανισμό συνεργασίας για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των εσόδων, το συντομότερο δυνατό. Η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών της 13ης Ιουλίου 2019 παρέχει το απαραίτητο έδαφος για το σκοπό αυτό», σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τέλος, αποκλείει μια συνάντηση της Άγκυρας με την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά του νησιού της Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν θα συναντηθεί ποτέ με την Ελληνοκυπριακή διοίκηση που έχει σφετεριστεί τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο.
Tags:
Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υδρογονάνθρακες, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK