19:46 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Μάικ Πομπέο υποστηρίζει τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που αμφισβητούν την κυριαρχία της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την στάση του Συνδέσμου Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN),  στο ότι η Κίνα δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως θαλάσσια αυτοκρατορία της, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επιμονή των ηγετών του ASEAN ότι οι διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, επιλύονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Κίνα να αντιμετωπίζει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως θαλάσσια αυτοκρατορία. Θα μιλήσουμε σύντομα για αυτό το θέμα», έγραψε σε ανάρτησή του ο Πομπέο.

​Μετά την 36η σύνοδο κορυφής του ASEAN την Παρασκευή, εκδόθηκε κοινή δήλωση που εκφράζει ανησυχίες για την περίπλοκη κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι ηγέτες του συνδέσμου ASEAN τόνισαν «τη σημασία της διατήρησης και της προώθησης της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ελευθερίας της πλοήγησης και της πτήσης πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς και την τήρηση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Η πλειονότητα των νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ελέγχεται από το Πεκίνο, ωστόσο, το έδαφος διεκδικείται επίσης και από άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Καμπότζη, το Μπρουνέι και οι Φιλιππίνες, που είναι μέλη του συνδέσμου ASEAN.

Tags:
Υπουργείο Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ΗΠΑ, Θάλασσα της Νότιας Κίνας, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK