19:22 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (788)
0 10
Βρείτε μας

Χωρίς lockdown και μικρούς περιορισμούς, η Σουηδία έχει καταγράψει 68.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 5.300 νεκρούς από την COVID-19, νούμερα πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη σκανδιναβική χώρα. Η μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας έχει ως αποτέλεσμα η Σουηδία να αποκοπεί από την παγκόσμια ροή τουριστών και να χάσει έτσι σημαντικά έσοδα.

H ιδιαίτερη στρατηγική της Σουηδίας ενάντια στον κορονοϊό, που επέτρεψε την εκτεταμένη μετάδοση σε όλη τη χώρα με στόχο να ενισχυθεί η ανοσία της αγέλης, είχε ως αποτέλεσμα οι τουρίστες από άλλες χώρες να την αποκλείουν από τα ταξιδιωτικά σχέδιά τους, τώρα που η Ευρώπη ανοίγει και πάλι τις πύλες της. Αυτό έχει ως συνέπεια τεράστιες οικονομικές απώλειες για τη Σουηδία, η οποία συνήθως αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Σύμφωνα με τον οργανισμό εμπορίου Visita, ο σουηδικός τουριστικός κλάδος χάνει περίπου 316 εκατομμύρια κορόνες (34 εκατ. δολάρια, 30,2 εκατ. ευρώ) κάθε μέρα που βρίσκονται σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι συστάσεις στους τουρίστες να μην επισκέπτονται τη Σουηδία.

Το 71% των τουριστών που επισκέπτονται τα καλοκαίρια τη Σουηδία είναι από τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Πέρυσι, οι επισκέπτες από αυτές τις χώρες συνεισέφεραν 29 εκατ. κορόνες (περίπου 3,1 δισ. δολάρια, 2,7 δισ. ευρώ) στη σουηδική οικονομία για τη διαμονή τους, τη μεταφορά τους, την εστίαση και για αγορές. 

Σήμερα, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες αποθαρρύνουν τους πολίτες τους από το να ταξιδεύουν λόγω κορονοϊού στη Σουηδία αλλά και σε άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.        

«Μόνο από τη Νορβηγία και τη Δανία προέρχεται το 50% των τουριστών στη Σουηδία. Πρόκειται για καταστροφή, ιδίως για συγκεκριμένους καλοκαιρινούς προορισμούς» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Visita, Τόμας Γιάκομπσον στο σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Μέχρι στιγμής, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αυτών των χωρών έχουν κοστίσει στη Σουηδία περίπου 8,2 δισ. κορόνες (880 εκατ. δολάρια, 783,5 εκατ. ευρώ). Ενώ αρκετές χώρες τον τελευταίο μήνα έχουν ανοίξει τα σύνορά τους, η Σουηδία παραμένει «απαγορευμένη» λόγω των πολλών κρουσμάτων του κορονοϊού.

«Η ζημιά έχει ήδη γίνει. Ελπίζουμε για το υπόλοιπο του καλοκαιριού» σχολίασε ο Γιάκομπσον, εκφράζοντας την αμφιβολία του για το αν θα υπάρξει γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα. «Είναι καταστροφικό, οι κόποι μιας ζωής έγιναν καπνός» σημείωσε.

Τεράστια οικονομική ζημιά

Στο μεταξύ, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Στοκχόλμης προειδοποιεί ότι η εικόνα της Σουηδίας έχει αμαυρωθεί από τον κορονοϊό, ρισκάροντας μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα. Σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Χατζηγεωργίου, οι ξένοι έχουν γίνει δύσπιστοι με τη Σουηδία, γεγονός που πλήττει την ικανότητα της χώρας να προσελκύσει επισκέπτες. Η διακοπή στη ροή των τουριστών είναι ένα άλλο πρόβλημα, δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο. Το 2019 ο τουρισμός έφερε στη Σουηδία έσοδα ύψους 80 εκατ. κορόνων (8,5 δισ. δολάρια, 7,5 δισ. ευρώ), μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, σχολίασε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Σουηδία θα παραμείνει στη λίστα χωρών υψηλού κινδύνου, έως ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί. Στο μεταξύ, ο σουηδικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αναβάθμισε τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται μετά τις συστάσεις του ΠΟΥ για την πανδημία του κορονοϊού.

Για την ώρα και ενώ δεν υπάρχει lockdown και περιορισμένοι σε περιοχές, η Σουηδία έχει καταγράψει 68.000 κρούσματα COVID-19 και πάνω από 5.300 θανάτους, νούμερα πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη σκανδιναβική χώρα.  

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (788)
Tags:
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τουρίστες, τουρισμός, Σουηδία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK