12:17 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τηλεδιάσκεψη με τον ηγέτη των Ταλιμπάν είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την αφγανική κυβέρνηση.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μέσω τηλεδιάσκεψης ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση, τονίζοντας ωστόσο πως αυτή εμποδίζει την πρόοδο με την αναστολή της απελευθέρωσης των κρατουμένων. 

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε εν μέσω δημοσιευμάτων ότι οι Ταλιμπάν λάμβαναν χρήματα για να επιτεθούν σε στρατιώτες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας. Τόσο η Ρωσία όσο και οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Δεσμευόμαστε να ξεκινήσουμε ενδοαφγανικές συνομιλίες, όπως είπαμε παλιότερα, αλλά η καθυστέρηση της απελευθέρωσης των κρατουμένων καθυστέρησε τις ενδοαφγανικές συνομιλίες» δήλωσε ο Μπαρντάρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Σουχαήλ Σαχίν.

Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή τους να αποτραπεί η χρήση του αφγανικού εδάφους για υπονόμευση της ασφάλειας των ΗΠΑ και προέτρεψε την απελευθέρωση των υπόλοιπων Αφγανών κρατουμένων από τη φυλακή του Γκουαντάναμο.

Ο Πομπέο, από την πλευρά του, παραδέχθηκε ότι οι Ταλιμπάν απέφυγαν να επιτεθούν σε πόλεις και σημαντικές στρατιωτικές βάσεις, προσθέτοντας ότι όλα τα μέρη πρέπει να μειώσουν τις μαχητικές τους δραστηριότητες.

Οι όροι για την έναρξη των ενδοαφγανικών διαπραγματεύσεων συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν που υπεγράφη στις 29 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Η διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών, όπως ορίζεται στη συμφωνία, συνεχίζεται.

Tags:
ΗΠΑ, Ρωσία, διαπραγματεύσεις, Μάικ Πομπέο, τηλεδιάσκεψη, Ταλιμπάν, Αφγανιστάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK