06:33 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Επιπλέον, «σκοτώνει» τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Ποια είναι και τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα πολλαπλά προβλήματα που προκαλεί;

Είναι ένα φυτικό έλαιο που δεν αγοράζουμε για τη μαγειρική μας, αλλά έστω και εν αγνοία μας το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες. Ο λόγος για το φοινικέλαιο, που σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του BBC, κρύβεται σχεδόν στα μισά προϊόντα που βρίσκουμε σε ένα σούπερ μάρκετ.

Για χρόνια ήταν καμουφλαρισμένο κάτω από διάφορα ονόματα, μέχρι που μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014 επέβαλε τη σαφή αναγραφή του στη λίστα των συστατικών ενός τροφίμου. Αυτή η οδηγία, ωστόσο, δεν ισχύει για τα καλλυντικά, όπου επίσης χρησιμοποιείται φοινικέλαιο σε ένα μεγάλο πλήθος προϊόντων, από τα σαμπουάν μέχρι τα κραγιόν μας.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο διαδεδομένο, είναι το χαμηλό κόστος της παραγωγής του. Το πρόβλημα είναι ότι παράγεται σε μονοκαλλιέργειες, που οδηγούν στην αποψίλωση τεράστιων εκτάσεων τροπικών δασών στην Ασία. Αυτά τα τροπικά δάση φιλοξενούσαν ένα τεράστιο πλήθος ζώων, όπως οι ουρακοτάγκοι, οι οποίοι εξαιτίας της συγκεκριμένης πρακτικής μπήκαν στη λίστα των ειδών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Το Βόρνεο, ενδεικτικά, μέσα σε μία δεκαετία (2005-2015) έχασε το 50% των δασών του εξαιτίας της μονοκαλλιέργειας φοινικελαίου.

Παιδική εργασία

Επιπλέον, το 2016 η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι η βιομηχανία φοινικελαίου χρησιμοποιεί ακόμα και παιδιά οκτώ ετών στην παραγωγή του. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να αντιμετωπίσουμε τα πολλαπλά προβλήματα που προκαλεί;

Οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο δεν προτείνουν την απαγόρευση της καλλιέργειας φοινικελαίου, αλλά την αντικατάστασή της με πιο βιώσιμες πρακτικές. Μάλιστα από το 2003 έχει συσταθεί μια ομάδα, η Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), με αυτόν τον στόχο. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία της WWF, μόλις το 18% της παραγωγής φοινικελαίου χρησιμοποιεί βιώσιμες πρακτικές, οπότε φαίνεται πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

Σχετικά:

Ιρλανδία: Αγρότες επιδοτούνται για τα περιβαλλοντικά οφέλη και όχι για την παραγωγή τους
Έφηβοι έσπασαν τα αυγά κύκνου με... τούβλα και πέθανε από τη στενοχώρια του!
Αγγελοκαρχαρίας: Το είδος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί στο Αιγαίο
Tags:
τροπικό δάσος, ουρακοτάγκος, Βόρνεο, τρόφιμα, καλλυντικά, φοινικέλαιο, περιβάλλον, καλλιέργεια, τροφή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK