13:05 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για «δρακόντειο νόμο» έκανε λόγο, την Τρίτη (30/06, τοπική ώρα), ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναφορικά με τον νόμο Εθνικής Ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, που έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Θέση για τον νόμο Εθνικής Ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Κοινοβούλιο της Κίνας και υπεγράφη, την Τρίτη (30/06), από τον Σι Τζινπίνγκ, πήρε ο Μάικ Πομπέο, χαρακτηρίζοντάς τον «δρακόντειο». 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε το εξής σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Ο δρακόντειος νόμος περί Εθνικής Ασφάλειας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τερματίζει την ελευθερία του Χονγκ Κονγκ και εκθέτει τον μεγαλύτερο φόβο του Κόμματος: την ελεύθερη βούληση και την ελεύθερη σκέψη του λαού του».

​Επιπροσθέτως, ο Πομπέο επισήμανε σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη (30/06, τοπική ώρα):

«Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν αδρανείς, ενώ η Κίνα καταπίνει το Χονγκ Κονγκ στο αυταρχικό της στόμα. Την περασμένη εβδομάδα, επιβάλαμε περιορισμούς στη βίζα στους αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για υπονόμευση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ. Βάζουμε τέλος στις εξαγωγές αμυντικής τεχνολογίας και διπλής χρήσης στην περιοχή. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου Τραμπ, θα εξαλείψουμε τις εξαιρέσεις από τις πολιτικές που δίνουν στο Χονγκ Κονγκ διαφορετική και ειδική μεταχείριση, με λίγες εξαιρέσεις».

Ακόμα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει το εξής:

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλάι του λαού του Χονγκ Κονγκ που αγαπά την ελευθερία και θα απαντήσει στις επιθέσεις του Πεκίνου στην ελευθερία του λόγου, του Τύπου και της Συνέλευσης, καθώς και του κράτους δικαίου, οι οποίες έχουν επιτρέψει -μέχρι τώρα- στην περιοχή να ακμάσει».

​Μάλιστα, νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSC) κάλεσε το Πεκίνο «να αντιστρέψει» τον νόμο.

​Στον εν λόγω προβλέπονται φυλάκιση και κυρώσεις για πράξεις ανατροπής, απόσχισης, τρομοκρατίας ή ξένης συμπαιγνίας που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Tags:
Χονγκ Κονγκ, Μάικ Πομπέο, ΗΠΑ, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK