19:16 03 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (171)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις φαίνεται πως έλαβαν μέρος, στις αρχές Ιουνίου, σε επίθεση στη Σύρτη, ενισχύοντας τις γραμμές της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), όπως αποκάλυψε εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Αχμέντ Αλ Μισμάρι, είπε ότι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας συμμετείχαν μαζί με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) σε επίθεση στη Σύρτη, που έγινε στις 6 Ιουνίου. 

Μάλιστα, επεσήμανε πως τα στρατεύματα του GNA αποτελούνταν από ξεχωριστές ομάδες.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Sputnik, ο εκπρόσωπος του LNA υποστήριξε το εξής:

«Περιλαμβάνουν τοπικές ομάδες από τη Μισράτα, υπάρχουν εγκληματικές ομάδες που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο καυσίμων και άλλων αγαθών, υπάρχουν εγκληματίες που κρύβονται στην Τρίπολη - δεν θέλουν κράτος που να διέπεται από νόμους και να έχει θεσμούς. Οι τάξεις τους περιλαμβάνουν, επίσης, μισθοφόρους από τη Συρία και τουρκικό στρατό».

Ο Αλ Μισμάρι ανέφερε ότι, στις 6 Ιουνίου, αποσπάσματα ομάδων πιστών στην GNA είχαν προσπαθήσει να πραγματοποιήσουν μια μαζική επίθεση στη Σύρτη, αλλά οι δυνάμεις του LNA την απέκρουσαν.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του LNA σημείωσε το εξής:

«Την ημέρα της επίθεσης, στις 6 Ιουνίου, υπήρχαν πολλά μέλη των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων, τώρα αποτελούν μέρος των ομάδων που αντιτίθενται σε εμάς. Η απόδειξη αυτού είναι ότι η κατάπαυση του πυρός δεν ανακοινώθηκε από τον Φαγέζ Αλ Σάρατζ (σ.σ. πρωθυπουργός της GNA), αλλά από πολλά κόμματα, καθένα από αυτά έχει τις δικές του ομάδες, που ονομάζονται γενικά στρατεύματα της GNA».

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κρίση από την πτώση του ηγέτη της, Μουαμάρ Καντάφι, το 2011.

Επί του παρόντος, στη χώρα υπάρχουν δύο εξουσίες: Η προσωρινή κυβέρνηση μαζί με το Κοινοβούλιο στο Τομπρούκ, το οποίο ελέγχει το ανατολικό τμήμα και έχει την υποστήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), που αναγνωρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), με επικεφαλής τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, και έδρα την Τρίπολη στα βορειοδυτικά της χώρας.

Η Σύρτη, που είναι η πατρίδα του Καντάφι, βρίσκεται στα δυτικά της χώρας σε μια περιοχή πλούσια σε πετρελαιοπηγές.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (171)
Tags:
Χαλίφα Χαφτάρ, Φαγέζ αλ Σάρατζ, Σύρτη, Τουρκία, επίθεση, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβυκός Εθνικός Στρατός, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK