12:38 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τελικά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία ζητούσε τον παγκόσμιο τερματισμό των εχθροπραξιών λόγω της πανδημίας. Η πρόταση είχε τεθεί από τον επικεφαλής του οργανισμού πριν τρείς μήνες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ενέκρινε σήμερα την πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες για παγκόσμια εκεχειρία λόγω των εκτάκτων συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία. Η επικύρωση της πρότασης έρχεται με καθυστέρηση τριών μηνών, όταν ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού θεώρησε απαραίτητο να μιλήσει για μια συντονισμένη προσπάθεια παγκόσμιας διακοπής των εχθροπραξιών.

«Ζητάμε από όλες τις πλευρές σε ένοπλες συρράξεις να δεσμευτούν αμέσως σε μια βιώσιμη ανθρωπιστική παύση για τουλάχιστον 90 συνεχόμενες μέρες» ανέφερε το ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού Γαλλία και Τυνησία. 

Η επικύρωση του ψηφίσματος καθυστέρησε τρεις ολόκληρους μήνες λόγω της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας σχετικά με το αν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί μέσα στο κείμενο μια επιπλέον έκκληση για στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε τελικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αναφέρεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ωστόσο, φαίνεται να υπήρξε κάποιου είδους συμβιβασμός καθώς προηγούμενη απόφαση, αυτή τη φορά της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 2 Απριλίου αναφερόταν στην ανάγκη στήριξης και συνεργασίας των κρατών με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Tags:
ψήφισμα, εχθροπραξίες, πόλεμος, πανδημία, κορονοϊός, ΟΗΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK