08:35 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στη Μόσχα έφτασε ο Ακίλα Σάλεχ, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, όπου θα έχει συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, έφτασε στη Μόσχα για να συναντηθεί με Ρώσους αξιωματούχους και να συζητήσει μαζί τους τις εξελίξεις στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βουλής, Αμπντάλαχ Μπιλχάκ, μιλώντας στο Sputnik, σήμερα, Πέμπτη.

«Ναι, έφτασε σήμερα (σ.σ. στη Μόσχα)» δήλωσε ο Μπιλχάκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σάλεχ, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι με τον Ακίλα Σάλεχ είχε συναντηθεί την Τετάρτη και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο επίσκεψης στη Λιβύη.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, καθώς και της έναρξης της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, καταδίκασαν τις εξωτερικές παρεμβάσεις από τρίτες χώρες, ενώ καταλόγισαν «ιστορικές ευθύνες» στην Τουρκία για τη μεταφορά μισθοφόρων στην περιοχή και την παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Επιπλέον, Δένδιας και Σάλεχ συζήτησαν για το ενδεχόμενο ρύθμισης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πρόθεση της Αθήνας για λειτουργία ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη.

Ο εμφύλιος στη Λιβύη

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλια διαμάχη.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Το τελευταίο διάστημα δυνάμεις της GNA, με τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταφέρει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Tags:
Μόσχα, Ρωσία, Ελλάδα, Τουρκία, Λιβύη, Αγκίλα Σάλεχ Άισα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK