12:44 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Όπως υποστηρίζει εφημερίδα του Κουβέιτ, για δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σε εγκαταστάσεις του Ιράν τις τελευταίες ημέρες, ευθύνεται το Ισραήλ.

Στον ισχυρισμό πως για την έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην στρατιωτική εγκατάσταση Παρτσίν του Ιράν αλλά και στην έκρηξη που σημειώθηκε πριν από μερικά 24ωρα στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου Νατάνζ, ευθύνεται το Ισραήλ, προχώρησε η εφημερίδα του Κουβέιτ, al-Jarida, η οποία επικαλείται ανώνυμη πηγή.

Την Πέμπτη, ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν δήλωσε πως, αφού ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Νατάνζ δεν υπέστη ζημιά από την επίθεση, το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το θέμα.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένως το Ιράν πως, υποστηρίζει «τρομοκρατικές» ομάδες όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς και ότι διεξάγει «κρυφούς» πολέμους σε χώρες όπως η Συρία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ. Η Τεχεράνη, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως κράτος, αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν μόνο Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι στη Συρία.

Η επίθεση στις ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Η ανώνυμη πηγή που μίλησε στην εφημερίδα του Κουβέιτ, ισχυρίστηκε ότι η επίθεση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις Παρτσίν, πραγματοποιήθηκε από αεροσκάφη F-35, ενώ για την έκρηξη στο εργοστάσιο Νατάνζ υπήρξε κυβερνοεπίθεση εναντίον του εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου.

Όπως αποκάλυψε η πηγή, οι εκρήξεις οδήγησαν στην απώλεια του 80% περίπου των αποθεμάτων UF6 (εξαφθοριούχο ουράνιο) του Ιράν, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την κίνηση εμπλουτισμού της Τεχεράνης.

Οι ισχυρισμοί προέκυψαν μετά από δημοσίευμα των The New York Times, που επικαλέστηκαν έναν ανώνυμο αξιωματούχο της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τον οποίο η έκρηξη στο Νατάνζ προκλήθηκε από μια «εκρηκτική συσκευή που είχε τοποθετηθεί μέσα στην εγκατάσταση».

Ο αξιωματούχος υποστήριξε πως, η έκρηξη κατέστρεψε «πολλά από τα τμήματα» της εγκατάστασης, όπου είχαν τοποθετηθεί μηχανήματα φυγοκέντρησης εμπλουτισμού ουρανίου πριν τεθούν σε λειτουργία.

Ακολούθησε δήλωση από τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μπεχρούζ Καμαλβαντί, ο οποίος επιβεβαίωσε το περιστατικό της έκρηξης, η οποία σημειώθηκε την Πέμπτη το πρωί, προσθέτοντας όμως ότι το εργοστάσιο Νατάνζ «λειτουργεί ως συνήθως», αφού ο αντιδραστήρας δεν υπέστη ζημιά και δεν υπήρξαν θύματα.

Σύμφωνα με το Καμαλβαντί, δεν υπήρξε ρύπανση στον χώρο, καθώς δεν υπήρχε πυρηνικό υλικό στο εργοστάσιο.

Το περιστατικό στο Νατάνζ, σημειώθηκε έξι μόλις ημέρες μετά από μια έκρηξη κοντά στο στρατιωτικό συγκρότημα Παρτσίν, στα περίχωρα της Τεχεράνης.

Την ίδια ώρα, το εργοστάσιο Νατάνζ, παραμένει η κύρια μονάδα επεξεργασίας ουρανίου στο Ιράν, που βρίσκεται 270 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Οι δύο εκρήξεις ήρθαν ύστερα από την απόφαση της Τεχεράνης, να ακυρώσει τις δεσμεύσεις της για εμπλουτισμό ουρανίου τον Μάιο του 2019, ως αντίποινα για την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ το 2018,  να αποσυρθεί μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, γνωστή και ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), και να εφαρμόσει καταστροφικές κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Παρά την υπόσχεσή της να αποσυρθεί από τις υποχρεώσεις JCPOA, η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως τονίσει πως, δεν έχει στόχο την κατασκευή πυρηνικών όπλων και ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου έχει καθαρά ειρηνικό χαρακτήρα.

Tags:
Κουβέιτ, εφημερίδα, κυβερνοεπίθεση, F-35, Ισραήλ, πυρηνικός αντιδραστήρας, εργοστάσιο, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ουράνιο, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK